Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Αλεξάντρ Ντούγκιν: «Πόλεμος της ορθόδοξης Ρωσίας εναντίον των ορδών του Αντίχριστου»

 

Ο Αλεξάντρ Ντούγκιν, Ρώσος υπερεθνικιστής, που έχασε πρόσφατα την κόρη του από βομβιστική επίθεση, έκανε λόγο για «ιερό» πόλεμο: «Είναι η τελική, η αποκαλυπτική, η έσχατη μάχη της ορθόδοξης χριστιανικής Ρωσίας, της ιερής Ρωσίας, εναντίον των ορδών του Αντίχριστου».

Ποιος είναι ο Αλεξάντρ Ντούγκιν

Γεωπολιτικός, διανοούμενος, ιδεολογικός πατέρας της «Μεγάλης Ρωσίας» και του ευρασιανισμού, που θέλει τη Μόσχα ως το κέντρο αντίπαλης αυτοκρατορίας της Δύσης, ο Ντούγκιν έγινε γνωστός το 1996 με το βιβλίο του «Τα θεμέλια της Γεωπολιτικής: Το Γεωπολιτικό Μέλλον της Ρωσίας», που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γίνει εγχειρίδιο σε ακαδημία του ρωσικού γενικού επιτελείου. Με σαφή αντιδυτική ρητορική, ο Ντούγκιν καλούσε τη Ρωσία να αναδιαμορφώσει την επιρροή της με προσαρτήσεις και συμμαχίες, ενώ ήταν αντίθετος με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η πραγματική του επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι τον αποκαλούν «πνευματικό οδηγό του Πούτιν», ωστόσο μια άλλη μερίδα υποστηρίζει ότι ο Ντούγκιν ήθελε να εμφανιστεί ότι βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο για προσωπικά οφέλη. Παρά την πραγματική φύση των σχέσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο, η επιρροή του στις άρχουσες ρωσικές ελίτ θεωρείται μεγάλη, ως ένας από τους πλέον γνωστούς ιδεολόγους εθνικιστές της Ρωσίας.

Ο καθηγητής Αλεξάντρ Ντούγκιν είναι, επί του παρόντος, επικεφαλής της έδρας Κοινωνιολογίας των Διεθνών Σχέσεων του τμήματος Κοινωνιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, καθώς και του Κέντρου Συντηρητικών Μελετών του εν λόγω τμήματος. Έχει στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και τον ρωσικό στρατό, καθώς υπηρέτησε ως σύμβουλος του εκπροσώπου τύπου της Κρατικής Δούμας (και πρόσωπο κλειδί του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία) Σεργκέι Ναρίσκιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...