Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Επικρίσεις Κομισιόν στη Σερβία για τα θέματα δικαιοσύνης, διαφθοράς και ελευθερίας έκφρασης

Στην νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο που έκανε η Σερβία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση επισημαίνεται ότι έγιναν θετικά βήματα στην οικονομία ωστόσο παρατηρείται στασιμότητα σε θέματα που αφορούν την πολιτική ομαλότητα, την δικαιοσύνη, την ελευθερία έκφρασης και την διαφθορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι η Σερβία έκανε πρόοδο στην εναρμόνιση των οικονομικών κριτηρίων σε όλους τους τομείς της οικονομίας με εξαίρεση τις δημόσιες προμήθειες όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει διαφάνεια. Στα θέματα της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος παρατηρείται ότι δεν υπήρξε πρόοδος. Προβλήματα εντοπίζονται επίσης και στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις - εκτιμάται - δεν προώθησαν στον βαθμό που θα έπρεπε τον διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί η πολιτική ομαλότητα. Στις εκλογές της 21ης Ιουνίου του 2020 "έγιναν σεβαστές βασικές ελευθερίες αλλά οι ψηφοφόροι είχαν περιορισμένες δυνατότητες επιλογής εξαιτίας του ελέγχου των περισσότερων ΜΜΕ από τα κυβερνώντα κόμματα" αναφέρεται στην έκθεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση της Σερβίας να προωθήσει τον διάλογο με όλους τους πολιτικούς φορείς "για να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες ελλείψεις στην εκλογική διαδικασία μέχρι τις επόμενες εκλογές".

Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση για την ελευθερία της έκφρασης όπου διαπιστώνεται ότι δεν έγινε καμία πρόοδος. "Οι περιπτώσεις εκφοβισμού, απειλών και βίας κατά των δημοσιογράφων προκαλούν ανησυχία", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

☦️ХРИСТОС ВАСКРСЕ из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима у гробовима живот даровавши!

  ☦️ ХРИСТОС ВАСКРСЕ из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима у гробовима живот даровавши! Суштина тајне Христова Васкрсења је у томе да је ...