Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Praznična trpeza za Badnje veče i Božić

 Praznična trpeza za Badnje veče i Božić kod pravoslavnih Srba je izuzetno bogata i raznovrsna. Za Badnje veče se sprema posna hrana, uz obavezno suvo i sezonsko voće, dok je za najradosnijih hrišćanski praznik neizostavno pečenje.


Badnje veče je prepuno simbolike, a na centralnom Kosovu se pre večere poštuju razni običaji. Unose se Badnjak i slama, a domaćin baca žito. U pojedinim domaćinstvima se i dalje čuva tradicija, pa se porodica okuplja za sofrom na podu.

Na trpezi su posni specijaliteti, orašasti plodovi, voće, budneva, posni pasulj, pite, sarme, riba i vino.

“Za Badnje veče je posna trpeza. Spremaju se posne sarme, krompir salata, sve od voća i povrća. U suštini, važno je da bude svega i da trpeza bude raznovrsna“, kazala je Gordana Toskić Ničić, vlasnica ketering firme „Na kašiku“.

Božić je dan kad se završava Veliki post, koji traje 40 dana, pa je božićna trpeza uz nezaobilaznu pečenicu, bogata raznim slatkim i slanim đakonijama.

Najvažnija je česnica u koju se stavlja metalni novčić. Postoji verovanje da će ukućanin koji ga pronađe imati dosta novca tokom cele godine.

“Božić je najradosniji hrišćanski praznik, to svi znamo. Trudimo se da za Badnji dan, Badnje veče i Božić sve ide po našim narodnim običajima. Za Božić, nakon šest nedelja posta, trpeza je mrsna. Sprema se pečenje, ruska salata, zavisno od toga šta ko može sebi da priušti“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

Ona zaključuje da je tokom praznika ipak najbitnije da se porodica okupi i bude raspoložena i srećna.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...