Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Rio Tinto: Έφαγε... πόρτα από τη Σερβία και λόγω απέλασης του Τζόκοβιτς από την Αυστραλία

 Υποχωρεί η μετοχή της Rio Tinto καθώς η Σερβία ανακάλεσε τις άδειες εξερεύνησης λιθίου για λόγους περιβαλλοντικών ανησυχιών, πλήττοντας τη φιλοδοξία της αγγλό-αυστραλιανής εταιρείας εξόρυξης να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρικά οχήματα, στην Ευρώπη.

Η απόφαση αυτή της Σερβίας έρχεται καθώς πλησιάζουν οι γενικές εκλογές τον Απρίλιο και καθώς οι σχέσεις Βελιγραδίου-Καμπέρας έχουν ψυχρανθεί μετά την απέλαση του Σέρβου τενίστα Τζόκοβιτς από την Αυστραλία για παραβίαση των κανόνων εισόδου στη χώρα για τον κορονοϊό.

Αποτελεί επίσης ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τη Rio, η οποία ήλπιζε ότι το project θα την καθιστούσε μία από τις 10 μεγαλύτερες παραγωγούς εταιρείες λιθίου παγκοσμίως, που αποτελεί βασικό συστατικό στις μπαταρίες.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι η απόφαση ήρθε μετά από αιτήματα διαφόρων οικολογικών οργανώσεων να σταματήσει το project λιθίου Jadar ύψους 2,4 δισ. Δολαρίων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή το 2027.

Η εταιρεία δήλωσε πως είναι "εξαιρετικά ανήσυχη” με την απόφαση αυτή της Σερβίας και επανεξετάζει τη νομική βάση για αυτή.



Επισήμανση Νο1. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να πάρει τέτοια απόφαση ελληνική κυβέρνηση για το καλό του τόπου? 



Επισήμανση Νο2. Καταλάβατε τώρα γιατί   έπρεπε να αποκλειστεί ο Νολε . Δεν υπάρχει αθλητισμός. Υπάρχουν μόνο παιχνίδια γεωπολιτικής . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...