Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

Σερβία: Διαδηλώσεις κατά βίαιων ριάλιτι σόου μετά τις δολοφονικές επιθέσεις

Στη σερβική τηλεόραση, γυναίκες κακοποιούνται άνθρωποι απειλούνται με όπλο. Δεν πρόκειται για μυθοπλαστικές αστυνομικές σαπουνόπερες. Με ένα πάτημα του τηλεκοντρόλ, οι Σέρβοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαβόητους μαφιόζους και εγκληματίες πολέμου να πρωταγωνιστούν στα αγαπημένα τους ριάλιτι σόου. Μέχρι πρόσφατα τα ριάλιτι αυτά, που προβάλλονται για χρόνια, έχαιραν αποδοχής και μεγάλης δημοφιλίας.


 Μετά τις δύο μαζικές δολοφονικές επιθέσεις, όμως, που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους κλόνισαν τη σερβική κοινωνία και την έστρεψαν εναντίον αυτών των σόου που, όπως εξηγούν οι διαδηλωτές, είναι δείγμα μιας βαθιά ριζωμένης κουλτούρας βίας που πυροδοτείται από τα μέσα ενημέρωσης.

Τα ριάλιτι, σε όποια χώρα κι αν προβάλλονται, δεν προβάλλουν τις υψηλές αξίες μιας κοινωνίας: βρίθουν από καυγάδες, κουτσομπολιά και ίντριγκες.

 Αλλά στη Σερβία το επίπεδο έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα. Εγκληματίες πολέμου, πρόσωπα του υπόκοσμου και ψυχικά διαταραγμένοι πρωταγωνιστούν στις σειρές αυτές, οι οποίες συχνά προβάλλονται αρκετές φορές το 24ωρο, με τη βία να έχει τον πρώτο λόγο. 

Εγκληματική κουλτούρα

 Το οργισμένο κοινό που έχει βγει στους δρόμους, εκφράζει τον κορεσμό της σερβικής κοινωνίας με την κουλτούρα βίας που κυριαρχεί στην τηλεόραση και στην πολιτική της χώρας. Μαφιόζοι, εγκληματίες πολέμου και χούλιγκανς του ποδοσφαίρου αποθεώνονται συχνά και αποκτούν πρόσβαση σε μια πλατφόρμα φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης. 

Τα ριάλιτι σόου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τις τελευταίες δύο δεκαετίες στη Σερβία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει μια πολύ πιο βίαιη μορφή και προβάλλονται σε φιλοκυβερνητικά κανάλια. Παρότι κάποια από τα χειρότερα έχουν σταματήσει να προβάλλονται, το δημοφιλές Zadruga εξακολουθεί να προβάλλεται στο κανάλι Pink TV, ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...