Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Αλβανοί αγοράζουν, με παράνομο τρόπο, οικόπεδα των Σέρβων κοντά στην κωμόπολη Štrpce, του νοτίου Κοσσυφοπεδίου


Sre, 12/24/2014 - 19:51 -- MRS
k
Στο νομό Sirinićka Župa, στις βουνοπλαγιές του Šar, στα νοτιοανατολικά διαμερίσματα του Κοσσυφοπεδίου, όπου ζουν 10 περίπου χιλιάδες Σέρβων, κατά τους μερικούς τελευταίους μήνες γίνεται λόγος για παράνομη αγορά οικοπέδων των εκεί Σέρβων, από μέρους των Αλβανών, που επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την απόφαση των Αρχών της Πρίστινας για δήμευση αυτών των εδαφών, παρά το γεγονός ότι εδώ πρόκειται για καθαρώς σερβικά χώματα, και για περιοχή στην οποία συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη τουρισμού. Οι τοπικές Αρχές λένε πως έκαναν το παν για να προστατέψουν την εκεί σερβική περιουσία και ότι δήμευση δεν πρόκειται να γίνει, όμως, η πλειονότητα των πολιτών δεν πιστεύουν σ’αυτήν την ιστορία και αναμένει με μεγάλη δόση ανησυχίας την παραπέρα εξέλιξη της κατάστασης.
Πρόκειται για 800 περίπου στρέμματα σερβικής γης, που αποτελούν μέρος της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των εκεί Σέρβων, που βρίσκονται στις ωραιότερες περιοχές του μεγάλου ορεινού όγκου Šar, σε άμεση απόσταση από το Τουριστικό και χιονοδρομικό κέντρο Brezovica, το οποίο οι Αλβανοί επιθυμούν να κηρύξουν «δική τους γενική περιουσία του κράτους». Άλλωστε, τα παράνομα μέτρα δήμευσης και πώλησης της σερβικής περιουσίας σ’αυτήν την περιοχή είχε αρχίσει ακόμα το έτος 1979, οπότε οι Αλβανοί κατάφεραν να πάρουν για τον εαυτό τους τα ωραιότερα κομμάτια σερβικής γης, χτίζοντας δικές τους έπαυλες.
Ειδικά, ο κ. Nikola Krstić, αντιδήμαρχος του Štrpce λέει ότι τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αυτής της πόλης στο νότιο Κοσσυφοπέδιο έλαβαν κατηγορηματική θέση ότι αυτή η παράνομη διαδικασία δήμευσης πρέπει να σταματήσει και ότι απέστειλαν επιστολή για το θέμα αυτό προς τα στελέχη της νέας κυβέρνησης του Κοσόβου. Ο ίδιος τόνισε ότι η ίδια δήμευση είναι επιβλαβής για τους Σέρβους πολίτες του Štrpca.
Και ο Stanko Cvetković, Σέρβος απ’αυτήν την πόλη, λέει ότι εδώ πρόκειται για παράνομη διαδικασία των Αρχών της Πρίστινας, αναφέροντας ότι εδώ πρόκειται για σερβικά οικόπεδα, τα οποία τώρα επιθυμούν να πάρουν δια της βίας οι εκεί Αλβανοί. «Το ίδιο έγινε και πριν από 40 και άνω χρόνια, όταν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου ερχόταν εδώ και έχτιζαν έπαυλες στα οικόπεδα που ανήκαν σε Σέρβους και στους προγόνους των Σέρβων. Κατά τον τρόπο αυτό οι Αλβανοί είχαν αρχίσει να έρχονται εδώ και να ζουν ανάμεσα σε καθαρώς σερβικό πληθυσμό»,- λέει ο Τσιβέτκοβιτς.
Ο δικηγόρος Dragan Veljković δεν πιστεύει στους ισχυρισμούς των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως Στίρπτσε ότι θα σταματήσουν αυτή την παράνομη διαδικασία και συμπληρώνει ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί, αυτή η παράνομη διαδικασία δήμευσης της σερβικής περιουσίας από μέρους των Αρχών της Πρίστινας θα αποτελέσει καίριο πρόβλημα για τον σερβικό πληθυσμό στο νομό Sirinićka župa, ο οποίος ζει δύσκολα κιόλας και ο οποίος τώρα στερείται των πατρικών χωμάτων του με παράνομο τρόπο και υπό άθλιους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου