Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Демонстрације у Грчкој: Приведено 30 људи на митингу „Остајемо у Европи“

Атину – Грчка полиција привела је вечерас у Атини 30 особа после мањих сукоба учесника митинга „Остајемо у Европи“, организованог у знак подршке будућности земље у еврозони и Европској унији, и противника тог скупа.
Сукоб је избио испред зграде грчког парламента када је група младих, који су носили палице, бацила бакље на учеснике митинга, а потом се и пробила до споменика Незнаном јунаку на Тргу Синтагма.
Грчка новинска агенција АНА је пренела да су слични скупови одржани и у Солуну, другом по величини граду у земљи, као и Ираклиону на Криту. Митинзи се одржавају док у Бриселу траје самит лидера еврозоне о грчкој дужничкој кризи.
Учесници митинга су позвали владу да Грчка остане у еврозони и Европској унији.
Међу окупљенима су и грчки министри и посланици опозиције, пренела је агенција АП.
Раније данас, у Бриселу је одржан ванредни састанак еврогрупе о грчкој дужничкој кризи, као припрема за самит лидера еврозоне, али је завршен без постизања споразума.
Светски медији оценили су да је за званичну Атину данашњи ванредни самит еврогрупе од пресудног значаја, а да је на грчком премијеру Алексису Ципрасу одговорност да увери кредиторе да је спреман на компромисе у погледу предизборних обећања која је дао.
Након месеци преговора са међународним кредиторима, левичарска влада премијера Алексиса Ципраса је сигнализирала да је спремна да направи уступке како би „откључала“ средства за помоћ Грчкој од 7,2 милијарди евра.
Грчка мора да до 30. јуна плати рату кредита од 1,6 милијарди евра ММФ-у, који јој је одобрио да плати све ођедном а не у четири рате како је било раније предвиђено. Ако не добије преостала средства из актуелног програма финансијске помоћи, Грчка би могла да до краја месеца банкротира по основу дуга, подсећају агенције.
Грчки министар привреде Јоргос Статакис рекао је за Би-Би-Си да верује да ће нови предлог Атине донети дуго очекивани споразум са кредиторима, након додатне техничке дораде предлога.
Статакис је навео да предлози за прикупљања новца у грчку државну касу укључују нове порезе за предузећа и богате, као и подизање пореза на додату вредност на одређене прозиводе.
Око 7.000 људи протестовало је синоћ у центру Атине, захтевајући од премијера Алексиса Ципраса да се одупре притиску међународних кредитора и не пристане на додатне мере штедње

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου