Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Виши званичник НАТО: Светски рат је неизбежан и почиње до лета

Виши званичник НАТО-а је рекао бившем обавештајном аналитичару НСА, Џону Шиндлеру, да ће свет „вероватно бити у рату“ овога лета.
Илустрација (Фото: flickr.com)
Илустрација (Фото: flickr.com)
„Вероватно ћемо бити у рату овога лета, а уз мало среће то неће бити нуклеарни рат“, рекао је званичник прошле недеље.
Иако је коментар ретвитован преко 400 пута, није привукао пажњу мејнстрим медија, што је чудно, с обзиром да Џон Шиндлер има много војних веза на високим нивоима.
Иако то није наведено, претпоставља се да коментар има везе са растућим тензијама између САД и Русије.
Неки аналитичари сматрају да је коментар „намерно исцурио“ из НАТО извора да би се нагласило колико је ситуација озбиљна.
Почетком месеца, НАТО је покренуо највеће до сада војне вежбе на прагу Русије. Москва је одговорила спровођењем „провокативних“ ратних игара у Медитеранском мору у координацији са кинеском војском, а то су биле прве заједничке поморске војне вежбе ових двеју суперсила.
НАТО снаге такође учествују у једној од највећих европских војних вежби борбених авиона, а у вежбама које трају 12 дана ће се наћи војске САД, Велике Британије, Швајцарске, Холандије, Немачке, Француске, Финске, Норвешке и Шведске.
Тензије расту и између САД и Кине, а Global Times, кинески државни медиј, упозорио је да је „рат неизбежан“ ако Вашингтон не престане да захтева од Пекинга да обустави изградњу вештачких острва у Јужнокинеском мору.
„Уколико САД не одустану од захтева да Кина прекине своје активности, рат између САД и Кине ће бити неизбежан у Јужнокинеском мору“, писало је у новинама. „Интензитет конфликта ће бити већи него иначе“.
Си Ен Ен је прошле недеље открио да је кинеска Морнарица у неколико наврата слала упозорења америчким извиђачким авионима који лете изнад Јужнокинеског мора.
Милијардер и инвеститор Џорџ Сорош је такође упозорио да се свет креће ка Трећем светском рату због потенцијалног економског колапса.
Напомињући да ће Пекинг можда морати да окупи своје становништво против спољне претње да би спречио интерни колапс, Сорош каже: „Постоји права опасност да ће Кина политички и војно стати на страну Русије, а у том тренутуку ће претња о Трећем светском рату постати стварна“.
У кинеском дневнику People’s Daily, кинески војни професор, Хан Судонг, упозорио је да Пекинг треба да се припреми за Трећи светски рат који би могао да избије због конфликта између САД и Русије око Украјине

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου