Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Η Σερβία δεν ενδιαφέρεται για το ΝΑΤΟ



Ιούνιος 7, 2015.

Η υπουργός, άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Γιαντράνκα Γιοκσίμοβιτς, δήλωσε  σήμερα στην Μπούντβα του Μαυροβουνίου, ότι η Σερβία υποστηρίζει τις χώρες της περιοχής στην πορεία τους προς την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, αλλά ότι η ίδια δεν έχει πρόθεση να ενταχθεί στη Συμμαχία.



«Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα κάθε χώρας. Η θέση μας είναι σαφής. Έχουμε μια σειρά από έγγραφα σχετικά με τη συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, αλλά η ένταξη δεν αποτελεί θέμα για εμάς», είπε η Γιοκσίμοβιτς σε συνέντευξή της στην Μπούντβα, όπου συμμετείχε σε Forum ασφαλείας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η Σερβία θέλει να αποτελεί μέρος της δομής ασφάλειας, σύμφωνα με τις δυνατότητές της. Ωστόσο, η Σερβία δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη του Βελιγραδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε Σερβίδα υπουργός και επανέλαβε το Βελιγράδι ακολουθεί τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και αναμένει μέχρι το τέλος του έτους να ανοιχθούν τα πρώτα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων.

Η ίδια δήλωσε ότι το θέμα της ασφάλειας, το οποίο είναι το κύριο θέμα του Forum στην Μπούντβα, είναι ένα θέμα για το οποίο η Σερβία δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον.

«Τα Δυτικά Βαλκάνια κατά το παρελθόν ήταν η σκηνή της σύγκρουσης. Η Σερβία σήμερα δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης. Η προεδρία μας στον ΟΑΣΕ αυτό το έτος, συμβάλλει σημαντικά σε μια ισορροπημένη προσέγγιση στις προκλήσεις, όχι μόνο σε σχέση με την περιφερειακή, αλλά και με την γενικότερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 Η επιθυμία μας είναι να συνεργασθούμε με όλους τους γείτονές μας», δήλωσε η Γιοκσίμοβιτς- Jadranka Joksimović.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου