Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Струја из гаса ускоро у Србији

Гаспром енерџихолдинг” и НИС почетком наредне године крећу у градњу термоелектране-топлане у Панчеву, која ће производити и топлотну и електричну енергију, капацитета 200 мегавата

Аутор: Јасна Петровић-Стојановићпетак, 02.11.2018. у 23:50
Турбина из Првомајске топлане у Санкт Петербургу (Фотографије Јасна Петровић-Стојановић)
Од нашег специјалног извештача
Санкт Петербург – Почетком наредне године у Панчеву се више неће прерађивати само нафта и добијати деривати, већ ће се кренути и у производњу електричне и топлотне енергије. Наиме, фирма „Гаспром енерџихолдинг”, ћерка фирма „Гаспрома”, почетком 2019. године креће с градњом термоелектране-топлане, која ће сву енергију производити из гаса. План је да се радови заврше у трећем кварталу 2020. године, а простираће се на површини око два хектара.
Реч је о заједничком пројекту „Гаспром енерџихолдинга” (који данас спада међу десет водећих европских произвођача струје) и Нафтне индустрије Србије, где ће руски партнер имати већински удео од 51 одсто, а српски 49 одсто власништва.
Ради управљања пројектом основана је стопроцентна филијала Српска генерација – Нови Сад – ТЕ-ТО Панчево. Споразум о овом великом енергетском пројекту, који потврђује да се нафтне компаније све више окрећу и производњи струје и то пре свега из еколошки чистог гаса, потписан је у јуну 2015. године у оквиру петербуршког међународног економског форума. Циљ је да произведену топлотну и електричну енергију користи и Рафинерија у Панчеву, али и да се сви вишкови струје продају и на унутрашњем и на страним тржиштима.
Будући да је у Србији тржиште електричне енергије отворено и да сваки потрошач може да бира од кога ће куповати струју, када се градња заврши, привреда и домаћинства моћи ће за снабдевача да бирају и НИС односно „Гаспром енерџихолдинг”. Услов за то биће конкурентна цена струје добијена из гаса.

                                                          Михаил Одрживојски
Посао градње по систему кључ у руке на тендеру је у октобру прошле године добила компанија „Шангај електрик груп”. Инсталисани капацитет парогасног агрегата биће 200 мегавата, а састојаће се од две парне турбине, два котла за производњу топлоте и једне парне турбине.
Посебност целог пројекта је што овакви агрегати имају значајне економске и еколошке предности у односу на традиционалну производњу струје из угља. Нарочито када се струја производи из мрког угља, чији рад доводи до формирања вишетонског отпада и емисије сумпорних оксида у ваздух.
Колико искуство има руска компанија „Гаспром енерџихолдинг”, потврдио је Михаил Одрживојски, директор Дирекције за капиталну изградњу Првомајске термоелектране у југозападном делу Санкт Петербурга, по чијем узору би требало да се гради и нова у Панчеву, а коју су ових дана посетили српски новинари.
– Ова руска термоелектрана  последњих 11 година производи струју и топлотну енергију из гаса . До тада је радила на угаљ, да би после модернизације капацитет био повећан са 300 на 360 мегавата. Данас она поштује све еколошке стандарде квалитета. Замењена је застарела опрема и аутоматски се повећала и поузданост снабдевања струјом и топлотом, а што је најважније смањено је еколошко загађење Санкт Петербурга, али и ваздушних и водених базена Финског залива.
Само један блок ове термоелектране на сат троши 47.000 кубика гаса, а на овај начин се греје више од 500.000 домаћинстава у Санкт Петербургу. Одрживојски истиче да је „Гаспромова” група покренула велика улагања у енергетски сектор, односно производњу струје и топлотне енергије из гаса 2007. године када је основан овај највећи електроенергетски холдинг у Русији која има 80 електрана с укупним инсталисаним електричним капацитетом од око једне шестине целе руске енергетске индустрије.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου