Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ГРЧКА „ПАЛИ РЕГИОН“: Грци пале албанске заставе и продавнице

BY  ON 2. НОВЕМБРА 2018.  1 КОМЕНТАР )

 
 
 
 
 
 
8 Votes

Албанска влада позвала је грчког амбасадора у тој држави, Елени Сурани, због серије инцидената који су уследили после убиства Константиноса Кацифаса у Албанији. Непосредно после инцидента у селу Бралат, Грци су запалили неколико албанских застава, а Молотовљеви коктели бачени су на неколико објеката чији су власници Албанци. Тест односа две државе представљаће сахрана Константиноса Кацифаса.

Атина и Тирана имају различита виђења начина на који је убијен Грк, пошто албанске власти тврде да је Кацифас пуцао на полицију после недовољно расветљеног спора око грчке заставе на војничком гробљу у селу Бралат, при чему је погодио и једно полицијско возило. Кацифаса су албански специјалци опколили и затим убили у оближњој шуми, али локални Грци тврде да је Грк био спреман да се преда у тренутку када су га убили припадници јединице РЕНЕА.
Албанска полиција је објавила и снимак на којем се види како Кацифас трчи и пуца из „калашњикова“ али је немогуће проценити у којем правцу пуца.
Грци су одмах реаговали и Молотовљевим коктелима спалили канцеларију албанске туристичке организације у Атини, док је нападнуто и неколико локала чији су власници Албанци. Групе грчких десничара су на интернет поставили снимке спаљивања албанских застава.
Остаје нејасно на који начин ће албанске и грчке власти решити овај проблем. Кацифасовцо тело је већ два пута прошло кроз форензичку истрагу, прво у Ђирокастри, а затим и у Тирани. Породица убијеног је затражила да јој се преда тело, али власти у Тирани још увек нису одговориле на овај захтев.
Грчки медији пишу да је полиција у замену за тело од породице затражила да потише документ којим се власти у Тирани изузимају из одговорности за овај догађај.
Такође, обе стране се у великој мери плаше да би на сахрани, због које су се већ мобилисали симпатизери неколико десничарских организација у Грчкој, могли избити нови инциденти.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου