Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Biće Zlatibor čist kao suza

Čajetina dobila dozvolu za gradnju postrojenja u kojem će prerađivati otpadne vode. Novac obezbedila opština i donatori iz Slovenije.

OPŠTINA Čajetina je, kao investitor, dobila građevinsku dozvolu za izgradnju najsavremenijeg postrojenja u kojem će se prerađivati otpadne vode na srpskoj planinskoj lepotici. Kako je najavljeno, građevinski radovi počinju tokom ovog meseca – u zavisnosti od vremenskih prilika – a po završetku investicije će sve otpadne vode na Zlatiboru biti prerađivane i u prirodu vraćane kao tehnička voda.

– Vrednost investicije iznosi četiri i po miliona evra. Tri miliona obezbeđuje lokalna samouprava, a ostatak će biti donacija slovenačke vladine agencije. Kompletnu infrastrukturu i kanalizacionu mrežu smo već doveli do mesta budućeg postrojenja, pa će čitav sistem biti u funkciji do kraja iduće godine – najavljuje direktor JKP „Vodovod“ Rade Jovanović.

Buduće postrojenje se, inače, izdvaja po dobrim karakteristikama i takozvanoj SBR tehnologiji, zatvorenog je tipa i sa ugrađenim filterima za vazduh. Najveći deo zlatiborskih otpadnih voda do njega će stizati gravitacionim padom, dok će ostatak biti prepumpavan iz naselja Zova.

– Već smo nabavili mnogo opreme koja je uskladištena u Sloveniji i biće isporučena pri kraju građevinskih radova. Kapacitet postrojenja je projektovan za 20.000 ljudi, sa mogućnošću proširenja za još 10.000 korisnika – dodaje Jovanović.

Opština Čajetina je – kao i Užice – svojevremeno konkurisala da postrojenje gradi iz donacija. Na konkursu je, međutim, pobedio grad na Đetinji, koji je kasnije odustao od projekta jer se nije na vreme pripremio za veliki posao, a novac je preusmeren u – Vranje.

Čajetinci su, zato, bili prinuđeni da gradnju započnu iz sopstvenih prihoda, a u pomoć je – donacijom – priskočila i slovenačka vladina agencija. Tako će Zlatibor, najposećeniji turistički centar u Srbiji, uskoro „penzionisati“ septičke jame i staviti tačku na zagađenje životne sredine, za razliku od opština i gradova u svom okruženju.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου