Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

"MAKEDONIJA JE GRČKA" Na ulice Soluna u znak protesta izašlo 500.000 LJUDI

Vlast je onemogucila TV stanicama da prikazu veliko okupljanje u Solunu

Stotine hiljada Grka okupilo se danas u Solunu, protestujući zbog upotrebe reči "Makedonija" u bilo kojem rešenju spora Atine i Skoplja o nazivu bivše jugoslovenske republike.
Foto: EPA VASSILIS VERVERIDIS / RAS Srbija
Očevici su rekli da je na ulice Soluna izašlo 500.000 ljudi, od kojih su mnogi došli iz regiona širom zemlje. Ovo je jedan od najvećih protestnih skupova u Grčkoj u poslednjih nekoliko godina. Organizatori protesta tvrde da je na demonstracijama bilo 600.000 ljudi, dok policija nezvanično procenjuje da ih je bilo 100.000.
Demonstranti su nosili grčke zastave, a primećeni su i transparenti na kojima piše "Postoji samo jedna Makedonija i ona je grčka".
Foto: EPA NIKOS ARVANITIDIS / RAS Srbija
Takođe se čula i državna himna u trenutku kada su se demonstranti okupili oko statue Aleksandra Velikog u centru grada u centru grada i na promenadi pokraj mora.
Uzvikivali su i slogane protiv političara i gradonačelnika Soluna Janisa Butarisa. U protestima su učestvovali i sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Severne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri, preneo je grčki portal grikreporter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου