Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Нова грчка влада се држи досадашње позиције и не признаје самопроглашену независност Косова, изјавио је Константинос Икономидис, амбасадор Грчке у Београду

„Као што добро знате, Грчка је једна од пет држава ЕУ које нису признале самопроглашену независност Косова и држимо се те позиције“, рекао је Икономидис, у интервјуу за „Данас“, датом поводом Националног дана те земље.
Он је, такође, истакао да Грчка у потпуности подржава што скорије отварање првих поглавља у преговорима са ЕУ, како би се створио неопходан замајац за убрзавање реформи и одржао стабилан темпо процеса придруживања Србије.
„Након завршетка процеса скрининга крајње је време да јасна, позитивна и снажна политичка порука охрабрења буде послата и српској влади и грађанима Србије да је процес придруживања на правом путу“, додао је амбасадор.
Према његовим речима, Грчка чврсто верује да је Србија остварила значајан напредак на свом путу према ЕУ током протеклих неколико година, исказујући и вољу и одлучност да настави са свим нужним реформама како би испунила критеријуме за добијање чланства.
Упитан који су главни задаци српских власти ове године када је реч о европском путу Србије, Икономидис је рекао да, у складу са такозваним новим приступом ЕУ, према процесу придруживања кристално је јасно да српске власти треба да усмере своје напоре у овој раној фази преговора о придруживању углавном на суштинске ствари, на пример, на усвајање нужних реформи у доменима правде и владавине права, као и на спровођење реформе јавне управе и структурне реформе у домену економије.
Упоредо са тим, од огромне је важности да српска влада настави да се конструктивно ангажује у актуелном процесу дијалога о нормализацији односа са Приштином, додао је он.
Икономидис је подсетио да се билатерални односи Грчек и Србије базирају се на чврстим основама, који су успостављени у контексту заједничких историјских, верских, културних и друштвених веза, пре много векова.
Он је указао да смо протеклих година сведоци „чак још снажнијег раста таквих веза које уједињују народе двеју држава“.
„Присуство грчких инвеститора од тешких година економске изолације деведесетих, блиска политичка и економска билатерална сарадња, незапамћен број српских туриста који посећују Грчку сваке године, добри су показатељи ових специјалних веза, да поменемо само неке од примера. Наши блиски односи биће додатно оснажени европском перспективом Србије, коју у потпуности подржавамо“, каже грчки амбасадор

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου