Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Нове ракете ВС – ефикасне и против савремених тенкова


Очекује се да ће ракета 2Т5, која ће имати већи домет од чувене „маљутке” и навођење путем радио-линка, достићи резултате које су постизале прве верзије руских ракета „корнет”
Аутор: Милан Галовићчетвртак, 15.12.2016. у 10:04
Борбено возило „поло” опремљено ракетама 2Т5 (Фото Војска Србије)
Током недавног дефилеа и техничког збора Војске Србије у Новом Саду приказано је више нових система наоружања, који би у наредном периоду требало да буду уведени у употребу. Познаваоцима прилика посебну пажњу привукле су нове ракете. О њиховом развоју за „Политику“ говори пуковник Бојан Павковић, начелник Сектора за ракетно наоружање Војнотехничког института (ВТИ).
Он истиче да су његове колеге и он последњих година, захваљујући обезбеђеним средствима, у могућности да интензивније раде на конкретним пројектима са којима је јавност премијерно упозната на поменутој свечаности у Новом Саду. Нове ракете на борбеном оклопном возилу „поло“ и хеликоптеру „гама“ („газела“) само су неки од резултата њиховог рада.
Стручњаци ВТИ посебан труд уложили су на развоју ракета на основу чувене „маљутке“, противоклопне ракете руске производње која је набављена још за потребе ЈНА и лиценцно се производила у Југославији. Ове ракете су малих димензија, војник их може носити са собом и испаљивати са малог лансера, наводећи их ручно на циљ помоћу неке врсте „џојстика“. Данас Србија располаже технологијом за производњу тих ракета, а и у складиштима их има много, тако да је развој нових ракета на основу „маљутке“ логичан и рационалан потез.
– Изворне тактичко-техничке особине „маљутке“ данас, пре свега због развоја савремених оклопних средстава, више нису задовољавајуће. Управо због тога радимо на новим бојевим главама, како би њихова пробојна моћ била већа. Такође, ракете које развијамо имаће нови преносни полуаутоматски систем вођења како би гађање било једноставније и ефикасније – објашњава пуковник Павковић.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου