Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

НЕ МОГУ СЕ ОСВОЈИТИ: На ове три земље је немогуће извести успешну инвазију

Познати сајт за „питања и одговоре“ Квора (quora.com) дао је одговор на постављену „мозгалицу“: Које земље би било најтеже освојити.
ruska vojska НЕ МОГУ СЕ ОСВОЈИТИ: На ове три земље је немогуће извести успешну инвазију
Војска Русије (Фото: Википедија )

Швајцарска

Пошто је окружена високим планинама, Швајцарска би могла годинама да одолева нападима, сматра Винсен Матхаи, који је одговорио на постављено питање.
Према одбрамбеном плану који је у овој земљи донешен још током 19. века, Алпи су природна рампа која стоји на путу свакој офанзивној армији. На Алпима постоје стратешки позиционирана утврђења, бункери и тунели која су обновљена након Другог светског рата, у страху од совјетске инвазије. Ова инфраструктура подржава целу једну дивизију, која би у случају напада била довољна да заустави и далеко бројније противнике.
Такође, сви путеви и мостови на швајцарским Алпима су минирани и свака инвазија преко ових планина може бити заустављена притиском на дугме.
Иако Швајцарска има 150.000 активних војника, у случају инвазије на располагању јој је још 4 милиона резервиста и додатних 3 милиона војно способних цивила.

Нови Зеланд

Нови Зеланд се налази на 1.000 миља од најближег копна – Аустралије, па би логистика за распоређивање трупа на њиховој територији била готово незамислива.
У сличној ситуацији су и Аустралија и Исланд, који уз то имају на својој територији прегршт неприступачних терена који могу зауставити сваку армију, верује Марк Бинфилд.

Русија

Историја је много пута показала да је освајање Русије „немогућа мисија“, чак и за далеко надмоћније војске него што је руска у тренутку инвазије.
Највећа препрека у освајању највеће земље на свету управо и јестге њена величина. Ако се уз то додају и климатски услови који варирају од врелог лета до чувене „руске зиме“ (хладноћа се спушта низ кичму на сам помен термина), са обилним пљусковима између те две крајности – ствар је сама по себи јасна. Наравно и сам терен, који обилује непроходним шумама и мочварама, широким рекама и високим планинама сигурно не би помогао ни једној освајачкој армији.
А као највећа препрека на путу освајача нашли би се – Руси! Традиционални борци који су кроз целу своју историју били принуђени да се суочавају са многим освајачима. Не постоји војска која би са њима могла да изађе на крај, сматра Игор Шемјакин, аутор анализе

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου