Κυριακή 3 Μαΐου 2015

SRBIN NAJBOLJI DRUG GRČKOG PREMIJERA

 Cipras obožava Srbiju, Bregu i Kustu!
Kad smo se upoznali, nije se razlikovao od bilo kog drugog studenta, kaže Miloš Stojković. Danas, iako je postao poznat i moćan, nije se nimalo promenio, ostao je isti skromni, obični čovek, čak mu je i broj mobilnog isti!
A. Crnomarković 03. 05. 2015. 09:47
1
Privatna arhiva
BLISKI PRIJATELJI Miloš Stojković i Aleksis Cipras
On živi u skromnom, radničkom predgrađu, pije kafu u lokalnim kafićima, druži se s prijateljima iz mladosti. Ponaša se kao da nije jedan od najuticajnijih političara Evrope i prosto obožava šljivovicu, Bregovića i Kusturicu...
Skroman čovek
Skroman je čovek. Živi na periferiji Atine, ruča u lokalnim restoranima, opušten je, veseo, duhovit...
Ako ste pomislili da pišemo o nekom od naših političara, pogrešili ste. Pišemo ovde o grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu. Njegov put od vođe male omladinske grupe levičara do lidera moćne vladajuće Sirize ekskluzivno za Informer opisuje bogoslov Miloš Stojković, poverenik manastira Hilandara i jedini Srbin koji zaista poznaje Aleksisa Ciprasa.

Običan student

Ciprasa je, kako kaže, upoznao preko bliskih saradnika s kojima je studirao na Aristotelovom univerzitetu u Solunu:

Crkva se molila da pobedi

Miloš Stojković ističe i da je grčki premijer izuzetno privržen pravoslavnoj crkvi.
- Malo ljudi zna da su monasi Svete Gore želeli upravo Aleksisa na vlasti. Mitropolit solunski Anti čak je služio molitvu da Cipras povede zemlju ka boljitku - naglašava Stojković.

Žena ga uvela u politiku

Stojković otkriva i "glavnog krivca" zbog kog je Cipras postao političar - njegovu suprugu:
- Bio je mladi aktivista, imao je dugu kosu, provodio se, a onda je upoznao Peristeru Bacijanu, koja je tada radila kao novinarka. Ona ga je uvela u politiku...

Plakao zbog poplava u Obrenovcu

Aleksis Cipras, svedoči Stojković, teško je podneo majske poplave u Srbiji, zbog kojih je čak plakao!
- Tokom posete obrenovačkoj biblioteci, kojoj je poklonio knjige, odgledao je film o poplavama koji mu je naterao suze na oči! Odmah je obećao pomoć - naglašava Stojković.

Nije američki čovek

Naš sagovornik tvrdi da lider Sirize nije "američki čovek" kako se priča, niti je u sukobu s Aleksandrom Vučićem.
- To su obične gluposti. Besmislene priče koje služe za jake naslove u novinama - kategoričan je Stojković.
- Sa Aleksisom me je spojila njegova kuma Eleni, s kojom sam se tada družio... Ako izuzmemo to što je predvodio omladinu levičarske partije Sinaspizmoza, Cipras se nije razlikovao od bilo kog drugog studenta. Družili smo se, ispijali kafe, provodili se. Niko nije mogao da pretpostavi ovakav rasplet. Prema Stojkovićevim rečima, grčki premijer je prava slika i prilika levičara koji živi svoje ideje. - On je stvarno skroman čovek. Živi na periferiji Atine, ruča u lokalnim restoranima, opušten je, veseo, duhovit... Uprkos tome što je postao poznat i moćan, nije se promenio. Čak mu je i broj mobilnog telefona ostao isti. I dan-danas uredno odgovara na sve poruke i nije zaboravio prijatelje iz mladosti. Garantujem, recimo, da bi sad, dok pričamo, pristao da bez telohranitelja odemo na jedan giros, onako s nogu! - naglašava Stojković, podvlačeći da je upravo to i opredelilo birače da glasaju za Ciprasa: - Običnost, skromnost i jednostavnost su mu doneli glasove. Narod ga voli. Aleksis ne samo da predstavlja levičarske ideale, on ih zaista živi! Nije prešao u nekakvu vilu, već je i dalje u svom stanu... Malo ko je verovao, dodaje Stojković, da će Cipras od levičarskog omladinca dogurati do toga da ima gotovo polovinu poslanika u grčkom parlamentu. - Njegova Sinaspizmoza u početku je imala četiri poslanika, da bi 2005. osvojila 20 mandata. Zatim se 2008. levičarske partije ujedinjuju u Sirizu, a Aleksis, iako najmlađi, postaje njen lider. To je bio sjajan potez. Siriza je prvo imala 72, a sad u parlamentu broji 149 poslanika. Aleksis je, tako, preuzeo veliku odgovornost - ocenjuje naš sagovornik.

Pravi srboljubac

Stojković kaže i da je lider Sirize pravi srboljubac - obožava naša pića, pogotovo šljivovicu, ali i Bregovićevu muziku i filmove Emira Kusturice: - Tokom posete Srbiji oduševio se šljivovicom, mada nije ostao ravnodušan ni pred srnetinom i srpskom salatom koju mu je spremio ministar Aleksandar Vulin... Uz čačanske muzičare i pesme "Ederlezi", "Đurđevdan" i "Kalašnjikov" i Aleksis je prihvatio stari srpski običaj "ukrštanja" rakija!
Privatna arhiva
MUZIKA I VINO Cipras i Stojković u provodu s prijateljima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου