Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

POČINJE OBUKA Svi radnici obezbeđenja se vraćaju nazad u školu



Svi koji budu radili u firmama za privatno obezbeđenje, a procenjuje se da ih je oko 40.000, moraće da prođu obuku i dobiju licencu za rad. U MUP-u očekuju da će do kraja godine moći da završe obuku svih zainteresovanih, a u Udruženju za privatno obezbeđenje smatraju da to nije moguće.

 

Pre nego što zaduže nove uniforme, radnici firmi za obezbeđenje moraće u školske klupe. Program podrazumeva 100 časova teorije i prakse.

Pored ostalog, predavanja o primeni zakona, komunikaciji, rešavanju sukoba, upotrebi sredstava prinude... Vlasnici firmi za privatno obezbeđenje smatraju da je gradivo preopširno.

 

- Sada ćemo mi njega učiti koje su šifre delatnosti, šta je sve pisano u tom zakonu. Potpuno je preglomazno. Naravno, ne uzimam nužnu odbranu, krajnju nuždu, upotrebu sredstava prinude, što je suština - ističe Aleksandar Lakatuš iz "Polar sekjuritija".

 

U Udruženju za privatno obezbeđenje kažu da jesu za visok standard obuke. Međutim, ne očekuju da se obuka i podela licenci uskoro završe.

 

- Ako ima 20.000 zainteresovanih, a ima ih i više od toga, za obučavanje je rok negde oktobar 2018. godine pod uslovom da imamo dovoljan broj ispitnih komisija - naglašava Dragiša Jovanović iz Udruženja za privatno obezbeđenje.

 

Nataša Ignjatović iz MUP-a objašnjava da će to ministarstvo u naredna četiri meseca moći da sprovede obuku, a formiranje stručnih komisije za polaganje ispita je u toku.

 

- Dovoljan broj komisija će biti obrazovan i taj proces će se završiti, prema našim procenama, do kraja decembra - smatra Ignjatovićeva.

 

Obuka se za sada sprovodi u četiri centra u Srbiji.

- Treba ispuniti svih 100 časova obuke. Tih 100 časova vlasnik firme treba da optereti svoje radnike, dakle da oni i pohađaju obuku i da obavljaju svoje redovne dnevne aktivnosti - ukazuje Marko Milošević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 

S druge strane, dodaje Milošević, postoji problem s radnicima jer je kod njih mala motivisanost za obuku.

 

U Srbiji je u jednom trenutku bilo registrovano više od 600 firmi za privatno obezbeđenje. Beogradski centar za bezbednosnu politiku procenjuje da će se posle uvođenja licenci tržište svesti na pedesetak firmi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου