Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

U aprilu prvi delovi mozaika u hramu Svetog Save


hram svetog save
Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej primio je  u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, delegaciju iz Ruske Federacije koju je predvodio akademik Nikolaj Muhin, glavni mozaičar na hramu Svetog Save na Vračaru, saopštava Srpska pravoslavna crkva.
Rusku delegaciju činili su i gđa Manana Popova, direktor Muzeja savremene umetnosti u Moskvi, g. Dimitrij Mališev i protojerej Vitalij Tarasjev. Prijemu su prisustvovali i prof. dr Milan Glišić, glavni inženjer gradnje hrama Svetog Save, đakon Miroslav Nikolić, glavni arhitekta hrama Svetog Save, i đakon Aleksandar Praščević iz Odeljenja za međucrkvene poslove Svetog Arhijerejskog Sinoda.
Akademik Muhin je podneo detaljan izveštaj Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. Irineju o radovima na mozaiku u kaloti kupole, prikazavši veliki broj fotografija iz ateljea u Moskvi. Trenutno je u ataljeu uposleno oko 100 mozaičara koji svakodnevno vredno rade. Prema dogovoru prvi delovi mozaika na Hramu se očekuju polovinom aprila ove godine. U narednih godinu dana mozaik u kaloti kupole bi trebao da bude u potpunosti završen.
Akademik Nikolaj Muhin je istakao da i pored toga što tek predstoji ugovaranje mozaika u podkupolnom delu i u oltaru, on je otpočeo sa razradom i tih kompozicija. Ovom prilikom akademik Muhin je izrazio želju da hramu Svetog Save donira mozaik u lunetama iznad zapadnog ulaznog portala i predstavio predlog rešenja za ovu poziciju.
Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej zahvalio je članovima ruske delegacije na njihovoj požrtvovanosti i velikoj ljubavi koju imaju prema našoj Crkvi i srpskom narodu, navodi se u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου