Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017

Voz koji je krenuo za Kosovsku Mitrovicu vraća se iz Raške za Beograd


Voz koji je u subotu ujutru krenuo za Kosovsku Mitrovicu vraća se iz bezbednosnih razloga za Beograd


Voz koji je u subotu ujutru iz Beograda krenuo posle 18 godina pauze za Kosovsku Mitrovicu vraća se iz bezbednosnih razloga iz Raške za Beograd.
Prvi put posle NATO bombardovanja uvodi se probna železnička linija Beograd–Kosovska Mitrovica, a u subotu je organizovana promotivna vožnja novom ruskom „dizelkom“, koja je ukrašena motivima kulturnog i duhovnog nasleđa Srbije sa Kosova i Metohije. Voz će saobraćati rutom Beograd–Mladenovac–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Raška–Kosovska Mitrovica.

08:31 - POŠAO VOZ IZ BEOGRADA

Probna linija Beograd–Kosovska Mitrovica biće uspostavljena od 20. januara do 26. februara, nakon čega će biti odlučeno da li će postati redovna linija. Enterijer voza je ukrašen slikama freski iz tri manastira i jedne crkve na KiM koji se nalaze na Uneskovoj listi svetske baštine od 2004, a od 2006. godine su na listi ugrožene svetske baštine, i to su manastiri Gračanica, Visoki Dečani i Pećka patrijaršija i Crkva Bogorodice Ljeviške.

16:32 - ZAUSTAVLjEN VOZ U RAŠKI

Voz koji je iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu zaustavljen je iz bezbednosnih razloga u Raški. Mediji su objavili da kosovska policija pregleda prugu zbog dojave o postavljenoj bombi.

18:15 - NIJE PRONAĐENA BOMBA

Kontradiverzione jedinice kosovske policije, kako su preneli mediji,  nisu na pruzi do Kosovske Mitrovice pronašli eksplozivnu napravu. 
 
 

18:17 - VOZ "BANjSKA" SE VRAĆA ZA BEOGRAD

Grnitura koja je iz Beograda krenula za Kosovsku Mitrovicu posle nešto više od sat i po čekanja u stanici u Raški vratiće se nazad u Beograd. Takva odluka doneta je iz bezbednosnih razloga.

18:26 - MIHAJLOVIĆ: PRIŠTINA BRUTALNO KRŠI OSNOVNA LjUDSKA PRAVA GRAĐANA SRBIJE

Ministarka građevine Zorana Mihajlović ocenila je danas da svaki pokušaj Prištine da spreči voz koji je danas krenuo iz Beograda da stigne na odredište u Kosovsku Mitrovicu predstavlja brutalno kršenje osnovnih ljudskih prava građana Srbije.
"Ako su vlasti u Prištini danas protiv voza koji prevozi građane Srbije, da li to znači da će Srbima koji žive na Kosovu sutra potpuno zabraniti kretanje? I hoće li predstavnici EU koji su posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ćutke preći preko očiglednog primera kršenja slobode kretanja građana Srbije", navela je Mihajlović.

18:31 - POLICIJA KOSOVA IMA NALOG DA ZAUSTAVI VOZ KOJI DOLAZI IZ BEOGRADA

Policija Kosova povećala je prisustvo na prelazu Jarinje i ima nalog da zaustavi voz koji dolazi iz Beograda, javljaju prištinski mediji.
Prištinska agencija Kosovapreš javlja da su u blizini prelaza primećeni i pripadnici Specijalnih jedinica Policije Kosova.
Na prelazu se nalaze i najviši zvaničnici Granične policije i prema istim izvorima policija ima nalog da zaustavi i ne dozvoli da voz uđe na teritoriju Kosova.
Agencija Beta je više puta do sada pokušala od Policije Kosova dobije odgovor na ove informacije, ali se niko iz policije ne javlja na telefonske pozive.

18:36 - DO MITROVICE AUTOBUSIMA

Prema poslednjim informacijama putnici koji su se uputili vozom ka Kosovskoj Mitrovici nastaviće svoje putovanje autobusima "Kolašin prevoza".

18:46 - SEDNICA SAVETA ZA NACIONALNU BEZBEDNOST U NEDELjU

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić predsedavaće sutra sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost.

18:47 - ROSU I KPS NA JARINjU

Jake snage kosovske policije i pripadnici ROSU stigli su u Donje Jarinje kao pojačanje već pristiglim snagama kosovske policije, javlja RTS.


18:48 - U LEPOSAVIĆU SE OKUPLjAJU SRBI

Prema informacijama koje se mogu čuti u Raški, na Jarinju i sa albanske i sa srpske strane su grupisane snage bezbednosti. U Leposaviću se narod organizuje.

19:03 - VOZ I DALjE U STOJI U RAŠKI

Ako voz ne nastavi put dalje, mi smo već organizorali autobus koji će prevesti putnike na odredište, saopštio je u Raški Dušan Kozarev iz Kancelarije za KiM.

19:04 - KOCIJANIČIČ: BEOGRAD I PRIŠTINA MORAJU SAMI DA REŠAVAJU SVE PROBLEME

Portparolka za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je danas da Beograd i Priština sva otvorena pitanja moraju da rešavaju dijalogom.
Kocijančič je agenciji Beta povodom zahteva kosovske ministarke Edite Tahiri da EU zaustavi voz na liniji Beograd - Kosovska Mitrovica, rekla da je dijalog najbolji način za rešavanje svakog pitanja od zajedničkog interesa.
"Bilo koji problem, Beograd i Priština treba da rešavaju u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančič i dodala da je "konstruktivno učešće u dijalogu suštinski preduslov da obe strane napreduju na svom putu ka EU".

19:06 - TAČI NAREDIO DA SE NE DOZVOLI ULAZAK VOZA NA KOSOVO

Predsednik Kosova Hašim Tači danas je naredio ministru unutrašnjih poslova Kosova Skenderu Hisenju i generalnom direktoru policije Kosova Špendu Ahmetiju da po svaku cenu spreče ulazak voza koji je jutros iz Beograda krenuo za Mitrovicu, javio je portal gazetaexpress.com.
"Primećujući nemarnost vlasti ja sam danas, poštujući ustavnost i zakonitost u okviru mojih ovlašćenja na očuvanju teritorijalnog intergriteta i suverenita, u svoju kancelariju pozvao ministra unutrašnjh poslova i direktora policije. Od njih sam zatražio da se po svaku cenu onemogući ulazak voza na Kosovo", izjavio je Tači za portal.

19:08 - VUČIĆ: ALBANCI POKUŠALI DA MINIRAJU PRUGU

Albanci pokušali da miniraju deo pruge. Najpre su poslali jedinice ROSU iz mesta Lužane sa dugim cevima na Jarinje gde je trebalo da sačekaju voz i uhapse mašinovođu Stevanović Jelenka i putnike.

19:20 - AMBASADOR SAD IZRAZIO ZABRINUTOST ZBOG VOZA

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavije izrazio je danas zabrinutost zbog pokušaja da na Kosovo uđe voz koji je jutros iz Beograda krenuo prema Kosovoskoj Mitrovici.
"Zabrinut sam zbog pitanja voza. Pozivam sve strane da se uzdrže. Potrebna je normalizacija, ne suprotstavljanje", napisao je američki ambasador na Tviteru.

20:04 - VOZ SE VRAĆA ZA BEOGRAD

Voz koji je jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuće u 20.35 iz Raške za Beograd. Garnitura je u 16.32 zbog bezbednosnih razlogazaustavljena u Raškoj. Postojala je dojava o podmetnutoj bombi na pruzi ka Kosovskoj Mitrovici, ali da su specijalne jedinice kosovske policije ROSU stigle na Jarinje u nameri da pohapse sve putnike i osoblje voza.
Putnici iz voza koji su krenuli ka Kosovskoj Mitrovici prevezeni su do odredišta autobusima “Kolašin prevoza”.


20:20 - MUSTAFA: REŠAVANjE PROBLEMA SA VOZOM PODRŽALI MEĐUNARODNI FAKTORI

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je "sve što se događalo danas" u vezi sa dolaskom voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija.
Kosovski premijer na vanrednoj konferenciji za novinare posebno je zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama članicama EU, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.
Mustafa je rekao da su se sve institucije Kosova angažovale da se to pitanje reši.
"Preduzeli smo sve mere da informišemo međunarodne faktore o situaciji, angažovali državne institucije i preduzeli sve mere koje su u skladu sa zakonom. Imali smo sastanke sa nadležnim institucijama i međunarodnim faktorima", rekao je Mustafa.
On je saopštio da je održan sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova na kojem je odlučeno da institucije zemlje u skladu sa situacijom preduzmu sve ustavne i zakonske mere.

20:42 - RAKIĆ TRAŽI HITNO POVLAČENjE POLICIJE ROSU SA SEVERA KOSOVA

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić zatražio je večeras od predstavnika međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Prištinu i da specijalne policijske snage ROSU odmah budu povučene sa severa Kosova.
On je upozorio da prisustvo specijalaca može izazvati reakciju Srba pa i blokadu puteva.
Rakić je novinarima rekao da očekuje od međunarodne zajednice da uloži napor i izvrši pritisak na odgovorne u Prištini kako bi ROSU napustila severni deo Kosova.
"Dolazak ROSU jedinica na sever Kosova destabilizuje situaciju i ugrožava Briselski proces", upozorio je Rakić.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras da su Albanci poslali bez dozvole NATO i bilo čijeg odobrenja 17 blindiranih vozila tipa "Kobra" sa specijalnim jedinicama ROSU na sever Kosova "sa željom da isprovociraju sukob" i da večeras počne sukob širih razmera na tom delu teritorije.
On je to izjavio na konferenciji za novinare na kojoj je obavestio javnost da je voz koji je večeras iz Beograda trebalo da stigne u Kosovsku Mitrovicu, po njegovom nalogu zaustavljen u Raški, da bi se sačuvali životi ljudi i sprečili sukobi širih razmera.
Detaljnije informacije nije bilo moguće dobiti jer novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.
Iz Beograda je danas posle skoro dve decenije krenuo voz za Kosovsku Mitrovicu.
Na vozu je ispisano na više jezika Kosovo je Srbija, a ukrašen je freskama iz srpskih manastira koji su pod zaštitom Uneska.

20:43 - VUČIĆ RAZGOVARAO SA ČEPURINOM

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Vučić je Čepurina upoznao sa pokušajem izazivanja sukoba od strane Albanaca na severu KiM. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je na vanrednoj konferenciji za medije da je Priština pripremala ratne igre i da je bio plan da se voz iz Beograda zaustavi i započnu sukobi širih razmera.

20:45 - VOZ KRENUO ZA BEOGRAD

Voz iz Raške sa novinarskim ekipama krenuo nazad za Beograd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου