Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Δεν υποκύπτει στις πιέσεις της ΕΕ η Σερβία - Α.Βούτσιτς: "Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία"

Δεν υποκύπτει στις πιέσεις της ΕΕ το Βελιγράδι. Όπως δήλωσε σήμερα ο σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, η χώρα του δεν πρόκειται να συνυπογράψει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Η στάση μας είναι σταθερή τόσο ως προς τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, όσο και ως προς τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Θα επαναλάβω ό,τι έχω ήδη πει, όπου κι αν βρίσκομαι, είτε στο Βελιγράδι, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στη Μόσχα, είτε στην Ουάσινγκτον: Η Σερβία δεν πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία» δήλωσε ο Βούτσιτς, τονίζοντας πως προέχει το όφελος των Σέρβων πολιτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος αποκάλυψε πως η Ευρώπη πιέζει και ότι η ένταξη στην Ε.Ε συνεπάγεται την υποχρέωση της υιοθέτησης κοινής εξωτερικής πολιτικής. Υποστήριξε όμως πως η χώρα του δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
«Αυτό που άκουσα από τον Γιοχάνες Χαν είναι αυτό που ήδη γνωρίζετε κι εσείς» είπε ο Νίκολιτς σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από κοινού με τον ευρωπαίο επίτροπο. «Άκουσα πως η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και μπορεί να χαράξει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, εάν όμως προχωρήσει στην ένταξη στην Ε.Ε, θα πρέπει να δεσμευθεί σε μια κοινή εξωτερική πολιτική... Αυτή τη στιγμή η Σερβία είναι ανεξάρτητη και δεν σκοπεύει να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία».
Ο Γιοχάνες Χαν αρκέστηκε να δηλώσει πως η Σερβία είναι ελεύθερη και δεν πρόκειται να ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Ωστόσο πρόσθεσε πως οι χώρες της ΕΕ αναμένουν από τη Σερβία τη σταδιακή συμπόρευση σε ευρωπαϊκά πλαίσια, καθώς οφείλει να εναρμονιστεί με την διεθνή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Novosti του Βελιγραδίου, ο Γιοχάνες Χαν συνδέει άμεσα το θέμα των κυρώσεων με την ενταξιακή πορεία της Σερβίας: «Με τη συμφωνία σύνδεσης, η Σερβία ανέλαβε την υποχρέωση να εναρμονίσει σταδιακά την πολιτική της με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι και η επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, η εφημερίδα Danas αποκαλύπτει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν, αν η σερβική κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου