Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Skoplje i Atina "tumače" izbegličko pitanje

Posle najnovijih incidenata sa migrantima na granici Grčke i Makedonije, situacija je mirna i stabilna

Posle nedeljnog incidenata na graničnom pojasu kod Đevđelije kada su vojno-policijske snage Makedonije, uz upotrebu suzavca, šok bombi i gumenih projektila sprečile nasilni pokušaj mase izbeglice iz kampa Idomeni na grčkoj teritoriji probijanja žičane ograde, situacija je mirna i stabilna. Incident se u ponedeljak različito ocenjuje iz Atine i Skoplja
Iz Ministarstva inostranih poslova u Atini je saopšteno da je šef Kancelarije za vezu Grčke u Skoplju, ambasador Teoharis Lalakos, tim povodom, upatio dva demarša vlastima Makedonije uz ocenu da su „neprihvatljive epizode koje su se dogodile u Idomeniju“.

- Ambasador Lalakos jasno je stavio do znanja, na najkategoričniji način, da upotreba nasilja ništa ne doprinosi rešavanju problema sa izbeglicama i u direktnom je sukobu sa adgovarajućim odredbama međunarodnog i humanitarnog prava, precizirano je u saopštenju. Lalakos je pozvao vlasti u Skoplju „da odgovore adekvatno uslovima i da pokažu odgovarajuću odgovornost, uzdržanost i ozbiljnost“.

S druge strane iz resornog MIP-a u Skoplju je uzvraćeno da organizovani masovni i koordinisani pokušaji ilegalnog prelaska granice, „prema mnogim aspektima, uključujući i umešanost nevladinih organizacija, imaju karakteristike i nalikuju sličnom incidentu za masovno ilegalno prelaženje granice od 14. marta u koji je bilo uključeno 2.500 migranata“.

Pored MIP-a, prethodno je i iz MUP-a u Skoplju saopšteno da su u nedeljnom incidentu kod Đevđelije povređena 23 policajca i vojnika u akciji sprečavanja probijanja granice i ilegalnog upada na teritoriju Makedonije, mase od 3.000 izbeglica.

- Različiti izveštaji govore da su u pokušaju nasilnog prelaska grčko-makedonske granice migranti bili zavedeni i organizovani od strane aktivista nevladinih organizacija. Registrovana je i distribucija letaka sa lažnim informacijama da čim migranti uspeju da pređu grčko-makedonsku granicu, uz nasilje, moći će nesmetano da nastave svoj put do zemalja členica EU, navodi se saopštenju resora diplomatije u Skoplju.

Dodaje se da su makedonske bezbednosne snage, zajedno sa policijskim službenicima nekoliko zemalja členica EU raspoređenih na južnoj granici, „saglasno Programu saradnje EU i Makedonije za podršku upravljanja na granici rešavanjem migrantske krize, odgovorile brzo i adekvatno situaciji i sprečile ulegalan ulaz“.

POJAČANjE SNAGA U ĐEVĐELIJISituacija na graničnom pojasu između Đevđelije i Idomenija je mirna, kao i oko zatvorenog prolaznog „punkta“ kraj granične kote 59 uz klosek železničkog koridora 10.
U Đevđeliji je vidljivo pojačano prisustvo vojno policijskih snaga bezbednosti „spremnih za intervenciju u zaštiti granice“.

Direktor bolnice u Đevđeliji Sretko Jovanov je potvrdio da da je zbog ozbiljnih ozleda, „samo jedan od 15 povređenih pripadnika bezbednosnih snaga, upućen u Klinički centar u Skoplju“. Svi ostali su posle saniranja povreda vraćeni u svoje jedinice.
"Po dobijanju informacije da je došlo do incidenta, pojačana je pogranična kontrola, uključujući angažovanje dodatnih policijskih i vojnih snaga, kao i policajaca iz Mađarske, Češke, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Austrije, koji su već raspoređeni u Makedoniji radi pomoći u reagovanju na migrantsku krizu", saopšteno je iz MUP-a Makedonije.

CIPRAS: SRAMNO POSTUPANjE MAKEDONIJE SA IZBEGLICAMA
Grčki premijer Aleksis Cipras ocenio je danas da su makedonske vlasti "sramno" i za Evropu "nedostojno" postupile jer su u nedelju silom sprečile stotine izbeglica da pređu granicu kod grčkog mesta Idomeni.
Cipras je naveo da su makedonske vlasti upotrebile "suzavac i gumene metke protiv neonaoružanih ljudi koji ne predstavljaju pretnju".
"To je velika sramota za evropsko društvo i za zemlju koja želi da postane njen deo", ocenio je Cipras.
Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos oštro je ranije danas osudio odnos Makedonije prema izbeglicama i ocenio da je ona time pokazala da ne zaslužuje da bude članica NATO i EU.
(Beta-AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου