Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ovo je najhladnije selo na svetu: Ljudi paze kako dišu, svaki udah može biti poslednji!



Zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti da uzgajaju voće i povrće, kao ni žitarice….
Ojmjakon je selo u Republici Saha u Rusiji, u dalekoistočnom delu Sibira u Ojmjakonskom rejonu i ovo je najhladnije mesto na našoj planeti u kome je najniža temperatura -67,7 stepeni.
U Ojmjakonu živi oko 500 stanovnika koji se pretežno bave stočarstvom i ribolovom. Mesto je ime dobilo po Ojmjakonskoj reci čiji naziv potiče od reči kheium iz evenskog jezika, što bi u slobodnom prevodu značilo – nesmrznuta voda, mesto gde ribe provode zimu.
Najspecifičnija odlika ovog mesta je oštra kontinentalna klima, ekstremno hladna zima sa srednje toplim letima, bez vetra, a sunčev sjaj je intenzivan. Ojmjakon je najhladnije naseljeno mesto na svetu, a naziva se i “pol hladnoće”, severne hemisfere. Najniža izmerena temperatura bila je -68 stepeni u stanici Tomtor 1933. godine. Mada, godinama mediji prenose različite verzije o tačnoj najnižoj temperaturi u ovom mestu, a ona se kreće i ispod -75.
Predeo je prekriven tipičnim predstavnicima tundre (patuljastva vrsta drveća) i tajge (četinari poput smrče, jele, ariša). Na području Ojmjakona živi vrsta konja poznata kao poni. Vode su bogate ribom, a u šumama žive irvasi.
Ojmjakon je bilo tipično povremeno naselje gde su utočište tražili stočari i lovci na irvase. Sovjetska vlast je u želji da nomadima obezbedi normalne uslove za život i stalan boravak izgradila trajno naselje.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου