Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Београд

Карте за паркирање у Београду

По цени од 1.870 динара биће могуће оставити возило 24 сата у зонама временски ограниченог паркирања. – Коначну реч о модификацијама Одлуке о јавним паркиралиштима даће одборници Скупштине града на сутрашњој седници
Уколико одборници градске скупштине подрже правилник који је усвојило Градско веће, у продаји ће се наћи и паркинг карте које омогућавају да се возило у зонираним деловима града остави 24 сата, од тренутка када је издата. Наравно, не рачуна се време када је паркирање бесплатно (од 14 сати у суботу до понедељка у седам сати, као и у дане државних празника). Садашњи систем временски ограниченог паркирања уређен је тако да се у црвеној паркинг зони возило може оставити најдуже 60, у жутој 120 и у зеленој 180 минута. Дневна карта ће коштати 1.870 динара, за све зоне.Уколико власник возила прекорачи неки од ових временских лимита, контролор „Паркинг сервиса” ће му на ветробран затакнути целодневну карту, на којој је и обавештење у ком року је дужан да је плати.
Ово је уједно и најзначајнија новина предвиђена предлогом одлуке о измени и допуни одлуке о јавним паркиралиштима, која ће се сутра наћи пред одборницима градског парламента.
Измене и допуне овог акта су последица одлуке Уставног суда, који је на седници одржаној 12. маја донео закључак да „застаје са поступком преиспитивања уставности и законитости Одлуке о јавним паркиралиштима и даје могућност Скупштини града Београда да у року од 90 дана од пријема закључка измени Одлуку и усагласи је са Уставом и законом”.
Милија Лазаревић, шеф правног тима „Паркинг сервиса”, прецизира да дневна карта јесте вид проширене понуде у сфери паркирања у зонама, а не модификован облик казне за прекорачење времена дозвољеног паркирања.
– Ступањем на снагу ове одлуке отклањају се све недоумице и дилеме да ли „Паркинг сервис” има право да наплаћује доплатну карту, о чему се изјашњавао и Уставни суд. То је побољшање у односу на садашње услове паркирања јер они који сада плате доплатну карту паркинг место могу да користе само до 21 сат тог дана, односно до 14 часова, ако је у питању субота – каже Лазаревић.
-------------------------------------------------------
–8 година у Београду постоји зонски систем паркирања
–8 аутомобила искористи исто паркинг место у зонираним подручјима у току 24 сата
–5–10 минута се у просеку тражи слободно место у зонираним паркинг подручјима, закључак је из студије коју је сачинио Институт саобраћајног факултета у Београду. Пре увођења зона, у тим деловима града „лов” на паркинг место трајао је тридесетак минута.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου