Σάββατο 24 Μαΐου 2014

СРБИЈА ПОД ВОДОМ (11.дан): Из часа у час – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА И ДАЉЕ у два града и 17 општина

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић је рекао да су на територији Србије пронађено 33 жртве, најмање 13 утопљеника. „Ванредна ситуација остаје у Шапцу и Сремској Митровици, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта, Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци“, рекао је Стефановић. Ванредна ситуација на територији целе Србије уведена је 15. маја. Оперативном центру Министарства унутрашњих послова од 18. до 23. маја пријављен је нестанак 798 особа са угрожених подручја, од којих је пронађено 215 особа. Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић изјавио је данас да је око 34.000 људи евакуисано из поплављених подручја у земљи и да је списак са 73 нестале особе ове установе прослеђен МУП-у Србије који је задужен за пријаву нестанка, у 29 прихватних центара у Београду смештено око 4.447 људи, док је у породицама тј. приватном смештају око 9.800 евакуисаних људи.
У Сремској Митровици, у Јамени и Шапцу Сава опада, али су надлежни и даље на опрезу. Дунав је изнад редовне одбране од поплава у Новом Саду, Земуну, Панчеву, Смедереву и Банатској Паланци. Тиса је у Тителу прешла ниво редовне одбране од поплава.
Осамдесет хиљада хектара је под водом, на неким местима водена бујица је потпуно спрала површински слој плодне земље. Поврће и воће са тих подручја је забрањено за продају.  Поплавама је угрожено 39 општина, односно 1.643.832 становника. На категорисаним путевима срушено је 30 мостова, а оштећено 50, док је на општинским и некатегорисаним срушено и оштећено око 200 мостова, док је услед одрона и клизишта оштећено више од 20 категорисаних путева и више стотина општинских и некатегорисаних путева. У блату и муљу, после катастрофалних поплава и клизишта која су активирана широм Србије, остали су и фабрички погони, машине, камиони, механизација… Прве процене од штете од поплава 30. маја.
***
* ПОЗИВ СВИМА, ЕВАКУИСАНИМ И ОНИМ СМЕШТЕНИМ ИНДИВИДУАЛНО, КОЈИ НИСУ ПОПИСАНИ ОД ЦРВЕНОГ КРСТА,  ДА СЕ ЈАВЕ ШТАБУ ГРАДА БЕОГРАДА РАДИ ПРАВЉЕЊА ЈЕДИНСТВЕНОГ СПИСКА  НА БЕСПЛАТНИ ТЕЛЕФОН 0800-11-00-11
* СПИСКОВИ ЕВАКУИСАНИХ У ЦРВЕНОМ КРСТУ 011/2620-616
* САЈТ ЗА СВЕ НЕСТАЛЕ ГРАЂАНЕ са СПИСКОВИМА www.nestali.rs

MУП отворио посебне телефонске линиjе за приjаву несталих

БEOГРAД – MУП Србиjе позвао jе данас све грађане да, за приjаву нестанка особа са подручjа погођених поплавама, позову броjеве телефона дежурног Oперативног центра Mинистарства унутрашњих послова Србиjе
0800100600
011/274-10-19
011/3617-223
011/3617-224

SOS ПОЗИВ БРОЈ 112, СМС ЗА ПОМОЋ 1003

Метео-аларм РХМЗ-а - наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве
Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве
24.05.2014. Извори: агенције Бета, Танјуг, НОВОСТИ, Поплаве.рс, РТВ Војводине, итд… за ФБР приредила Биљана Диковић
***

21:44 РИСТИЧЕВИЋ: ВОДОПРИВРЕДА ТРЕБА ДА РАДИ СВОЈ ПОСАО

Председник одбора Скупштине Србије за пољопривреду, шумарство и водопривреду Маријан Ристичевић изјавио је данас у Трстенику да је основан пододбор тог тела који ће се бавити праћењем санације штете од поплава, начином на који ће се вршити процена штете и како ће се она надокнадити пољопривредницима.
Ристичевић је, после обиласка више поплављених подручја са осталим члановима одбора, закључио да је Свилајнац, после Обреновца, највише погођен овом катастрофом, а да пољопривредници нигде нису прошли без штете.
„Сада морамо да се старамо и да покушамо да се надокнади штета пољопривредницима у оној мери у којој је то могуће у овој запуштеној држави“, рекао је Ристичевић и прокоментарисао да се не може измерити „чија је мука већа“.

21:25 ЈАГОДИНА: КРЕНУО САОБРАЋАЈ „КАМЕНИМ МОСТОМ“

Од вечерас је поново успостављен саобраћај „Каменим мостом“ преко реке Белице, који је удаљен око 300 метара од центра Јагодине и преко кога иде регионални пут Јагодина – Крагујевац.
Саобраћај, овим најфреквентнијим, од седам градских мостова, био је прекнут пре осам дана због поплавног таласа, и бојазни да је оштећен.
Стручњаци Јавног предузећа „Србијапутеви“, данас су донели одлуку, после прегледа, да мост може бити пуштен у саобраћај.
Са обе стране моста вецерас су уклоњени саобраћајни знаци и велике клоличине песка и врећа напуњених песком и преко њега је кренуо саобраћај.

21:12 ИЗ ФРАНЦУСКЕ 18 ТОНА ХРАНЕ ЗА УГРОЖЕНЕ У СРБИJИ

Француска хуманитарна организациjа „Солидарност за Kосово“ обезбедила jе 18 тона конзервиране хране намењене породицама погођеним поплавама у Србиjи и помоћ jе данас допремљена у магацин Црвеног крста у Београду.
Храна, вредна 60.000 евра, ће наредних дана бити подељена тамо где jе наjпотребниjа, саопштила jе невладина организациjа.
„Донатори наше организациjе у францускоj су се масовно одазвали нашем апелу помоћи за поплављену Србиjу. Сваког дана добиjамо поруке подршке француских грађана коjи прате ситуациjу кроз наше извештаjе. Србиjа jе данас више него икада у нашем срцу“, навео jе у саопштењу оснивач организациjе „Солидарност за Kосово“ Aрно Гуjон.
Kако се наводи, прошле седмице jе та организациjа обезбедила донациjу од пола милиона динара у пеленама, млеку у праху и кашицама, за хитне потребе маjки са малом децом.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου