Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Grčki list: Deca bivših demonstranata na ulicama Beograda


Grčki list: Deca bivših demonstranata na ulicama Beograda Izvor: Bojana Janjić
"Deca s pištaljkama" su ponovo na ulicama Beograda, kao 1996-97, kada su "probudila društvo u doba autokratske vladavine Slobodana Miloševića" koga je potom "društveni pokret i srušio s vlasti", piše danas uticajni atinski konzervativni list "Katimerini".
"Danas, 20 godina kasnije, u pištaljke duvaju deca tadašnjih demonstranata... instinktivno reagujući zastrašeni procentom od 55 odsto s koliko je Aleksandar Vučić izabran za predsednika Republike, viču da je glasove oteo kontrolom medija i demagogijom, a parola im je 'Protiv diktature'", piše list.
Demonstranti "predosećaju da izborni trijumf može tog 47-godišnjeg lidera, sklonog političkim transformacijama, dovesti u iskušenje totalitarne vlasti".
Jer Vučić, piše list, "nije napravljen" za "dekorativnu ulogu" predsednika Srbije koji "u najboljem slučaju deli odlikovanja", te on i "ne napušta fotelju premijera iz koje, kako mu mnogi prigovaraju, autokratski odlučuje o sudbini svojih sunarodnika, da bi otišao u počasnu političku 'demobilizaciju'".
U tekstu piše da niko ne zna kakve su Vučićeve namere, jer "ovidijske metamorfoze u njegovoj političkoj karijeri ne garantuju da je privržen liberalnoj demokratiji zapadnog tipa, u čije ime su Srbi srušili 'Slobu' koga su prethodno obožavali".
"To će se videti uskoro, ako on (Vučić) - kako se priča - ;na mesto premijera postavi marionetu kojom će upravljati zakulisno, ili - što je još gore - ako, imitirajući (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana, pristupi reviziji Ustava da bi u (svojim) predsedničkim rukama koncentrisao vlast, a centar odlučivanja premestio iz Skupštine u svoj kabinet", piše list.

"Katimerini" komentariše da "Vučić pripada 'onom izdanju' lidera u regionu koji su se popeli na vlast pomoću nacional-populizma, a traju tako što autokratski poništavaju parlamentarnu demokratiju. Uopšte uzev, u ovo vreme Evropom duva povoljan vetar za takve lidere i za nametanje takvih modela".
"Zato je strah od apsolutističke restauracije jedino objašnjenje za to što su 'deca s pištaljkama' ;na ulicama gradova Srbije", zaključuje grčki lis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου