Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Επίσημη τελετή εορτασμού της Ημέρας του Στρατού της Σερβίας

Sre, 04/16/2014 - 18:39 -- MRS
d
Η κεντρική τελετή εορτασμού της Ημέρας του Στρατού της Σερβίας, με τίτλο «Đetinja 2014» έλαβε σήμερα μέρος στην πόλη Užice, της ορεινής περιοχής της Κεντρικής Σερβίας, παρουσία των μελών της κρατικής και της στρατιωτικής κορυφής της χώρας, και, επίσης, παρουσία πολλών χιλιάδων πολιτών του Užice, που χαιρέτησαν θερμά τους άνδρες του Στρατού της Σερβίας, οι οποίοι έκαναν επίσημη παρέλαση στην κεντρική πλατεία της πόλης, συνοδευόμενοι από στρατιωτική μουσική. Την ίδια στιγμή την πόλη Ούζιτσε υπερίπταντο αεροσκάφη της σερβικής μαχητικής αεροπορίας.
Ο διοικητής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, στρατηγός Ljubiša Diković, διεμήνυσε, με την ευκαιρία, ότι ο Στρατός της Σερβίας εκπλήρωσε, με επιτυχία, κατά το περασμένο έτος, όλα τα καθήκοντα που ήταν μπροστά του – ευσυνείδητα, υπεύθυνα και πειθαρχημένα. «Ασχολούμαστε με τήρηση των καθημερινών καθηκόντων μας, πάντα προσέχουμε να κάνουμε οικονομία και να διατηρήσουμε και περιφρουρήσουμε την ειρήνη στη χώρα και στον κόσμο»,- δήλωσε ο στρατηγός Diković.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, υπενθύμισε ότι η Σερβία, σαν μοντέρνο κράτος δημιουργήθηκε μετά την Πρώτη εξέγερση των Σέρβων κατά των Τούρκων, και ότι αυτή η εξέγερση σε βάρος του τουρκικού ζυγού είχε μετατραπεί σε αγώνα για ύπαρξης ανεξάρτητης Σερβίας.
Επίσης, ο κ. Νίκολιτς ξεχώρισε τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο του σερβικού στρατού κατά τους δύο περασμένους αιώνες της πλούσιας σερβικής ιστορίας, δηλ. στη διάρκεια της Πρώτης (το 1804) και της Δεύτερης (το 1815) εξέγερσης των Σέρβων κατά των Τούρκων, μέσω των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλ. του λεγόμενου «Μεγάλου Πολέμου», του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι τις ημέρες μας, πάντα έχοντας στενή σύνδεση με τον σερβικό λαό. «Κατά τη διάρκεια αυτών των πολεμικών συγκρούσεων ο σερβικός λαός ήταν εκτεθειμένος σε πολλές συμφορές και πολλά δεινοπαθήματα, είχε πολλά θύματα, ήταν εκτεθειμένος σε πιέσεις και διωγμούς, όμως, στο τέλος δικαιώθηκε και πολεμούσε στη νικηφόρο πλευρά»,- ανέφερε με την ευκαιρία ο κ, Νίκολιτς.
Στη συνέχεια, ο ίδιος ανέφερε πως η Σερβία δεν διεξήγαγε ποτέ της κάποιον κατακτητικό πόλεμο, αλλά ότι η χώρα μας διεξήγαγε πάντα απελευθερωτικούς πολέμους, στους οποίους οι στρατιώτες μας έδειχναν μεγάλο θάρρος και ηρωισμό, πράγμα λόγω του οποίου αυτοί έτυχαν μεγάλου σεβασμού στον κόσμο.
Τέλος, οι πολίτες του Užice είχαν την ευκαιρία να δουν σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτει ο Στρατός της Σερβίας. Στην ίδια επίσημη τελετή ήταν παρόντες, ακόμη, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, κ. Ivica Dačić, πολλοί Σέρβοι υπουργοί, εκπρόσωποι του Στρατού και του διπλωματικού σώματος, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη Σερβία. Σημειώνεται ότι στις 22 Απριλίου, στις 5 η ώρα μ.μ., από την ταράτσα του Φρούριου Kalemegdan, του Βελιγραδίου, πρόκειται να γίνει ο επίσημος κανονιοβολισμός, με την ευκαιρία της επισήμανσης της Ημέρας του Στρατού της Σερβίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου