Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Празнична трпеза

Празнична трпеза by
Празник је стигао, а још нисте смислили шта да послужите. Предлажемо вам освежавајуће предјело, јагњећу чорбу, сочно печење, свечани ролат, ћуфтице са јајима и салату од ротквица
Сочно печење
За 6 особа: цео јагњећи бут, 6 већих кромпира, 80 г путера, 2 кашике маслиновог уља, по кашичица слатке и љуте паприке у праху, со и бибер.
Кромпир ољуштите, оперите, осушите и исеците на четвртине. Јагњећи бут оперите, осушите, цео истрљајте путером, посолите, побиберите и поспите мешавином слатке и љуте паприке у праху, па положите у већи плех, обложен папиром за печења. Око њега распоредите кромпире, све обилато прелијте маслиновим уљем, а кромпир посолите и поспите мешавином паприка. Пеците 30 минута у загрејаној рерни на 200 степени, па смањите температуру на 180 степени и пеците још 45 минута. По завршетку печења, бут прекријте алуминијумском фолијом и оставите да још 10 минута стоји у угашеној рерни. Печени бут служите са кромпиром и бареним поврћем.

0HLADNO PREDJELO Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Освежавајуће предјело
За 4 особе: 1 кг печених и очишћених паприка, 250 г киселе павлаке, 250 г младог крављег сира, 150 г павлаке за кување, четири, пет парадајза, веза мирођије, сок од два лимуна, 5 листића желатина, 3 кашике маслиновог уља, со и бибер.
Листиће желатина потопите у млаку воду да мало омекшају, па их оцедите и помешајте са киселом павлаком и шлагом који сте умутили од павлаке за кување. Оставите да два сата стоји у фрижидеру. Посебно пенасто умутите млади сир, додајте сецкану мирођију, промешајте и оставите да стоји два сата у фрижидеру. Две добро охлађене масе помешајте да добијете хомоген крем и оставите да стоји у фрижидеру. На четвртаст послужавник порeђајте слој очишћених печених паприка, одозго нанесите слој охлађенног крема, преко њега поново ставите паприке и тај поступак наставите док не потрошите сав материјал, тако да завршите печеним паприкама. До служења чувајте у фрижидеру.

0JAGNJECA CORBA Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Јагњећа чорба
За 4 особе: 400 г јагњетине без костију, већа келераба, већа шаргарепа, корен целера, главица лука, 3 кашике пиринча, 2,5 дл павлаке за кување, лимун, веза першуна, мало уља, со и бибер.
Јагњетину исеците на коцкице. Шаргарепу, целер и келерабу ољуштите и крупно изрендајте, а лук ситно исецкајте и кратко га испржите на мало врелог уља. Када се лук зацакли додајте јагњеће месо, посолите, побиберите и испржите да месо порумени. Додајте рендану шаргарепу, целер и келерабу и наставите да динстате, доливајући воду, с времена на време, све док месо и поврће не омекша. Додајте 1,5 л воде и кувајте до врења. Када вода прокључа додајте пиринач, кувајте 10 минута, па скините са рингле, додајте павлаку за кување, стругану лимунову кору и сок. Поспите сецканим першуном и служите.

0SVECANI ROLAT Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Свечани ролат
За 6 особа – За тесто: јаје, 150 г брашна, 100 г путера и мало соли. За фил: 700 г јагњетине без кости, 4 јајета, 2 кришке хлеба, 200 г путера, веза першуна, веза мирођије, 2 струка младог лука, со, бибер и жуманце за премазивање.
Месо исеците на коцкице, прелијте водом да огрезне, посолите, поклопите и кувајте на сасвим слабој температури. Када вода прокључа, уклоните пену која се појавила на површини и кувајте док месо не омекша, па га оцедите, преручите у већу чинију и оставите да се сасвим охлади. Охлађено месо додатно уситните,о додајте хлеб који сте потопили у мало млека и добро оцедили, јаја, сецкани млади лук, першун и мирођију. Додајте путер, размекшан на собној температури, посолите, побиберите и месите прстима да добијете хомогену смесу, па оставите са стране. Од брашна путера, јајета и мало соли направите глатко тесто, прекрите и оставите да стоји 15 минута, па га истањите у правоугаоник на брашном, посутој радној површини. Дуж дуже странице правоугаоника распоредите припремљену масу од меса, уролајте, спојите крајеве да добијете круг и положите у плех, обложен папиром за печењ, премажите умућеним жуманцетом и пеците 35 минута у загрејаној рерни на 180 степени. Печени ролат охладите, сеците на шните и служите са зеленом салатом и куваним васкршњим јајима.

0CUFTICE SA JAJIMA Празнична трпеза
* * * * * * * * * * *
Ћуфтице са јајима
За 6 особа: 600 г мешаног млевеног меса, две, кришке хлеба, 100 мл млека, пет, шест кашика уља, 6 куваних јаја, 2 јајета, кашичица скробног брашна, два три чена белог лука, веза першуна, со и бибер.
Млевено месо помешајте са хлебом, потопљеним у млеко и добро оцеђеним. Додајте изгњечени бели лук, два јајета, скробно брашно, сецкани першун, со и бибер и све сједините. Добијену масу поделите на 12 делова, формирајте куглице, мало их спљоштите између дланова и у средини сваке направите мало удубљење, па их ређајте у плех, обложен папиром за печење, попрскајте уљем и пеците 20 минута у загрејаној рерни на 180 степени. неколико минута пре караја печења попрскајте их са мало воде. У средину сваке печене ћуфтице положите по једно очишћено кувано јаје, украсите листићима першуна и служите са мешаном салатом.
* * * * * * * * * * *
Салата од ротквица
За 6 особа: 5 веза ротквица, већа главица зелене салате, тегла мариниране бораније, веза младог лука, веза першуна, 2 чена белог лука, 2 дл киселог млека, веза мирођије, пола кашичице сушеног оригана, со и бибер.
0PROLECNA SALATA i Празнична трпеза
Ротквице оперите, очистите и исецкајте на колутиће. Одвојте листове зелене салате, оперите их, осушите и распоредите по дну посуде за салату. Одозго распоредите колутиће ротквица, сецкани млади лук, оцеђену и сецкану боранију и уситњени першун. Кисело млеко опомешајте са згњеченим белим луком, додајте оригано и сецкану мирођију, посолите, побиберите и овим преливом зачините салату.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου