Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Меркелова и Ципрас нападају Балкан због затварања руте


четвртак, 10.03.2016. у 13:11
Избеглице из Сирије у привременом кампу на граници Македоније и Србије (Фото АП)
БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел и грчки премијер Алексис Ципрас напали балканске земље због затварања граница за мигранте, уочи данашњег ЕУ састанка на министарском нивоу, преноси АФП и додаје да је Ципрас упозорио да „ЕУ нема будућности ако се овако настави”.
Меркелова је казала да затварање граница „није ни одрживо нити трајно” решење у суочавању Европе са највећом мигрантском кризом од Другог светског рата и да ће Грчку оставити да сноси терет прилива миграната.
Према оцени АФП, реакције немачке канцеларке и грчког премијера наглашавају дубоке поделе унутар европског блока, а уследиле су као одговор на пост на Твитеру председника Европског савета Доналда Туска који је на тој друштвеној мрежи за одлуку о затварању балканске руте навео да „није питање унилатералних акција, већ заједничке одлуке 28 држава чланица ЕУ”.
„Захваљујем се западнобалканским земљама на примени дела свеобухватне стратегије ЕУ у вези са миграционом кризом”, написао је Туск.
Ципрас је путем Твитера поручио да би Туск требало да „усредсреди напоре на примени наших заједничких одлука, а не да охрабрује оне који их игноришу”. Меркелова је признала да ће акције западнобалканских земаља Немачкој „очигледно донети мање избеглица”, али да оне „Грчку стављају у веома тешку ситуацију”.
АФП наводи, преноси Танјуг,  да је њен вицеканцелар Зигмар Габриел приметио да, иако су неки у Немачкој „кришом срећни што балканске државе обављају прљав посао за Немачку”, те акције им по њему неће помоћи у дугорочном периоду.
Турски министар за ЕУ послове Волкан Бозкир тврди да се договор Турске и ЕУ о враћању миграната не може применити на избеглице које се већ налазе на грчким острвима, већ важи за оне који дођу након ступања споразума на снагу, навела је агенција Анадолија, а пренео Ројтерс.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου