Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Η γερμανική αλαζονεία ξυπνά φαντάσματα πολέμου: Ανδριάντας στην Βοσνία στον Γκαβρίλο Πρίνσιπ

Eκατό χρόνια μετά την δολοφονία του Αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου από τον Σέρβο της Βοσνίας, Γκαβρίλο Πρίνσιπ, οι συμπατριώτες του ανήγειραν τον ανδριάντα του στην πόλη όπου εκτέλεσε την πράξη του, στο Σεράγεβο.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων συνοδεύτηκε από αναπαράσταση της δολοφονίας, από Σέρβο ηθοποιό από όπου και η φωτογραφία. Την τελετή παρακολούθησαν χιλιάδες Σέρβοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της ΕΕ και αιτούμενοι την ένωση του σερβικού τμήματος της Βοσνίας με την Σερβία.
Η όλη κίνηση ερμηνεύεται ως απάντηση στην γερμανοκρατούμενη ΕΕ και το Βερολίνο που οδήγησε στην σφαγή στην πρώην Γιουγκοσλαβία την δεκαετία του '90.
Ο Πρίντσιπ ήταν μέλος της μυστικής ομάδας «Μαύρη Χειρ», επικεφαλής της οποίας ήταν ο διοικητής της υπηρεσίας αντικατασκοπείας του Σερβικού Στρατού και μετά στην δολοφονία ακολούθησε μια σειρά γεγονότων που που οδήγησαν στην κήρυξη του πολέμου από την Αυστροουγγαρία στην Σερβία, την κήρυξη του πολέμου από την Ρωσία στην Αυστροουγγαρία, την είσοδο της Γερμανίας στο πόολεμο στο πλευρό της τελευταίας και εντέλει την είσοδο της Γαλλίας, της Βρετανίας κλπ και την ανθρωποσφαγή του Α'Π.Π.
Ο Πρίνσιπ δεν εκτελέστηκε, φυλακίστηκε και πέθανε από φυματίωση, τον Απρίλιο του 1918, έξι μήνες πριν τελειώσει ο πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου