Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

“BLOOMBERG”: Amerika gubi kontrolu nad Evropom

Oni koji smatraju da su značajne ekonomske sankcije protiv Rusije moguće, treba da proprate aktivnosti u zaključivanju ugovora ogromne državne naftne kompanije „Rosnjeft“.
Njen čelnik, Igor Sečin, jedan od najbližih istomišljenika predsednika Vladimira Putina, jedan od prvih koji su uneti u američki spisak sankcija, energično štiti svoju kompaniju  od mogućih posledica novih sankcija SAD.
Danas je „Rosnjeft“ saopštila da će za aktive koje se nalaze u Ženevi platiti 500 miliona dolara kompaniji Weatherford International plc. za bušenje i remont bušotina u Rusiji i Venecueli. Među zapadnim kompanijama za opsluživanje, koje se nalaze u Rusiji, Weatherford prvo mesto ustupa samo hjustonskoj firmi Schlumberger Ltd.
Njeni prihodi u Rusiji oko dva puta su veći od prihoda američkog giganta Halliburton.
Potpisivanjem ugovora sa Weatherford, Sečin je dobio garancije da se ruski projekti neće prekidati čak i ako Sjedinjene Države odluče da zabrane uvoz u Rusiju američkih tehnologija za bušenje.
Jačanjem partnerskih odnosa „Rosnjefti“ sa Weatherford kojoj je potreban novac, taj ugovor će otvoriti više od 8.000 radnih mesta u ruskoj servis kompaniji OOO „RN-Bušenje“ koja se izuzetno brzo razvija.
„Rosnjeft“ i gasni monopolista „Gazprom“ naručuju opremu takođe i u Kini i ruskim preduzećima.
Treba uzeti u obzir i drugu nedavnu kupovinu „Rosnjefti“ – 26,2% akcija Pirelli& C. SpA, što je omogućilo njenom predsedniku i generalnom direktoru Marku Tronketiju Proveri (MarcoTronchetti Provera) da učvrsti svoje pozicije u toj italijanskoj kompaniji za proizvodnju spoljnih guma. Sečin je ušao u upravni odbor Pirelli zajedno sa još tri predstavnika „Rosnjefti“ i Andrejem Kostinim koji se nalazi na čelu državne banke VTB.
Provera je jedan od najuticajnijih biznismena Italije i bivši rukovodilac Telecom Italia SpA, a postao je poznat po umešnosti izvođenja kompanija iz krize

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...