Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Sneg i drveće kidali dalekovode po Srbiji, bez struje bilo 46.000 potrošača

U noći između srede i četvrtka u Novoj Varoši, na 1.000 metara nadomorske visine, napadalo je 20-25 centimetara snega. Šumar Grozdimir Grbović kaže da je snežni pokrivač na Zlataru juče izjutra iznosio 40 centimetara.
- Sipalo je kao iz džaka - jadao se u četvrtak Mileta Ivanković iz Kalipolja na Javoru. - Još ima njiva u kojima nije povađen krompir, a najveća će šteta biti ako se sneg duže zadrži, jer je stoka mogla da se napasa do Nikoljdana.
- Zbog vlažnog snega i padanja drveća sa lišćem, kidani su dalekovodi. Svim raspoloživim snagama pokušavamo da osposobimo seoske dalekovode, ali i krak do izvorišta Lakomica, odakle se grad snabdeva vodom pumpama - rekao je u četvrtak Branislav Dilparić, direktor pogona ED u Novoj Varoši.
Na području Sjenice oko 3.000 potrošača je bez struje, a do pojedinih delova u Ivanjici ekipe Elektrodistribucije ne mogu da stigu. Ivanjičko preduzeće „Putevi“ pored snega uklanja izvaljeno drveće.
- U ovakvim okolnostima veća količina snega može biti štetna i ako nije došlo do opadanja kompletnog lista - objašnjava dr Sanje Radičević iz Instituta za voćarstvo u Čačku.
BEZ STRUJE BILO 46.000 POTROŠAČA
SNEG i snažni udari vetra doveli su do problema u snabdevanju strujom bez koje je u četvrtal ostalo oko 46.000 potrošača na području Prijepolja, Raške, Nove Varoši, Čačka, Guče, Sjenice, Ivanjice... Kako je saopšteno iz EPS, u najkraćem roku upućene su monterske ekipe da poprave najveći deo kvarova. Glavni razlog prekida napajanja je to što je vlažan sneg, koji je padao noćas, prekrio drveće koje se potom lomilo i padalo na dalekovode.
NOVA VAROŠ: SNEG 20 CENTIMETARA
Pod pritiskom teškog i mokrog belog pokrivača lomile su se grane drveća, padale i kidale dalekovode.
U Novoj Varoši visina snežnog pokrivača je 20 centimetara, a kompletno seosko područje od noćas je bez struje.
Sneg je i u limskoj dolini doneo dosta nevolja. Brojna sela u opštini Prijepolje su bez struje jer je vlažan sneg doprineo kidanju niskonaponske mreže.
Saobraćaj je zbog snega otežan na regionalnim putnim pravcima prema Pešterskoj visoravni dok se magistralnim putevima vozila kreću bez problema.
VOZAČI OPREZ; PUTARI RADE DANONOĆNO
Vozačima se preporučuje poseban oprez za volanom jer na pojedinim deonicama prema Javoru, Goliji i Mučnju, ali i u samom gradu, ima izvaljenog drveća i slomljenih grana po kolovozu.

Putari su na terenu od sinoć, uklanjaju drveće sa kolovoza, čiste sneg pa je ovog trenutka sve prohodno, ali je otežano kretanje u pravcu Močioca, Sudenice i Sjenice.

TEŠKO DO OGREVA
PADAVINE su prekinule izvlačenje ogrevnog drveta i građe, koje je okasnilo zbog loših vremenskih prilika i vlažnih šumskih puteva, ali i seču osušenih stabala četinara.


SNEG I NA KOSOVU

Putevi na teritoriji opštine Gračanica, koja je jutros osvanula pod prvim ovogodišnjim snegom, prohodni su, ali se saobraćaj odvija otežano, pa se vozačima na centralnom Kosovu preporučuje da vožnju prilagode uslovima na putu.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Zoran Danilović izjavio je da sneg nije iznenadio ekipe ovog opštinskog odeljenja i da su spremni da reaguju ukoliko se ukaže potreba.
"Opština Gračanica poseduje dovoljne količine rizle, ali za sada nema potrebe za intervencijom na terenu. Ono što nam nedostaje su određene količine soli, ali ćemo i taj problem ubrzo rešiti," izjavio je Danilović, a prenosi Radio KIM.

Danilović je poručio da stanovništvo u Gračanici nema razloga za brigu zbog prvog ovogodišnjeg snega.
Na severu Kosova snega je bilo samo u višim predelima ali je zbog snega koji je pao na Kopaoniku temperatura niska. U Kosovskoj Mitrovici u 17 časova izmerena temperatura vazduha iznosila je 7 stepeni.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου