Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ευρωπαϊκή δυσπιστία απέναντι στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Ευρωπαϊκή δυσπιστία απέναντι στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα
Έντονη δυσφορία αναμεμιγμένη με ανησυχία χαρακτηρίζει τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, κάτι που αποτυπώνεται και στα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών ΜΜΕ.
Οι δηλώσεις που έχουν προηγηθεί, αλλά και η εν γένει στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη Μόσχα προκαλούν σφοδρή ανησυχία, παρότι σε επίπεδο ρητορικής τουλάχιστον, ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά, διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι μεταβαίνει στη Μόσχα ως ηγέτης χώρας-μέλους της ΕΕ, η οποία παραμένει η βασική προτεραιότητα για την Ελλάδα και το πεδίο επίλυσης όλων των προβλημάτων…
Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία προκαλεί προβληματισμό στους Ευρωπαίους εταίρους, που δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, ενώ στον ευρωπαϊκό Τύπο δημοσιεύονται ακραία σενάρια, ακόμα και για κρυφό σχέδιο Grexit με τη βοήθεια της Ρωσίας.
“Επιμένουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών-μελών της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να έχουν ενιαία φωνή έναντι των εμπορικών μας εταίρων, όπως είναι η Ρωσία” δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνιελ Ροζάριο.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των “Financial Times”, που γράφουν ότι “ο μεγάλος φόβος είναι ένα σχέδιο ‘Δούρειου Ίππου’, όπου η Ρωσία θα επιμηκύνει δάνεια διάσωσης με αντάλλαγμα ένα ελληνικό βέτο στις κυρώσεις, κίνηση που θα σκότωνε την ενότητα της Δύσης στο ουκρανικό ζήτημα”.
“Και αν οι Έλληνες ετοιμάζουν την έξοδό τους από την Ευρωζώνη με τη βοήθεια του… Πούτιν;” είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλικής “Le Figaro”, που επισημαίνει πως στις 9 Απριλίου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, αλλά μία ημέρα πριν ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τoν Ρώσο πρόεδρο.
Οπως αναφέρει το Mega, αίσθηση, πάντως, προκαλεί και ένα ειρωνικό σχόλιο του “Taggerspiegel”, που σχολιάζει την οικονομική κατάσταση Ελλάδας και Ρωσίας. Εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ντυμένους με κουρέλια και μπαλώματα. Ο τίτλος είναι “Η Ελλάδα στη Μόσχα” και ο Έλληνας πρωθυπουργός τείνει ένα τενεκεδάκι στον επίσης πάμπτωχο Ρώσο πρόεδρο, από τον οποίο ζητιανεύει: “Εχεις να μου δώσεις κανένα ευρώ;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου