Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Αναπολούν τη Γιουγκοσλαβία οι Κροάτες

Το 82% των Κροατών με μεγάλη εμπειρία από τη ζωή στην Πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας (SFRJ) θεωρεί ότι τότε ζούσε καλύτερα, το 74% πιστεύει ότι θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες συνθήκες να ζήσει ξανά σε ένα μονοκομματικό σύστημα και το 40% εκτιμά ότι ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι θετική προσωπικότητα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ενημερωτικής πύλης MojeVrijeme.hr.
Στην έρευνα "Ήταν κάποτε καλύτερα για σας;" συμμετείχαν πολίτες της Κροατίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.
Το 82% των ερωτηθέντων στην Κροατία απάντησε ότι ζούσε καλύτερα ή πολύ καλύτερα, το 4% είπε ότι ζούσε χειρότερα και το 6% έδωσε την απάντηση: "Ας μην αφήσει ο Θεός να ξανασυμβεί". Το 14% των ερωτηθέντων τόνισε ανοιχτά ότι είναι μεταξύ των νοσταλγών της Γιουγκοσλαβίας και το 62% είπε ότι δεν είναι. Το ποσοστό των περιστασιακά νοσταλγών της Γιουγκοσλαβίας είναι 22%.
Το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι χωρίς πρόβλημα θα μπορούσε να ζήσει σε μονοκομματικό σύστημα, αν υπήρχε ευημερία και το 14% είπε ότι θα το αποδεχόταν, ανάλογα με το κόμμα που θα ήταν στην εξουσία.
Οι αναλυτές συμπεραίνουν ότι αυτό σημαίνει πως το 74% των ερωτηθέντων, που έχουν εμπειρία της ζωή στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα μπορούσαν ξανά να ζήσουν σε κοινωνία με ένα πολιτικό κόμμα και ότι ένας στους πέντε (21%) κατηγορηματικά υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να να ζήσει σε ένα τέτοιο σύστημα.
Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο Τίτο ήταν θετική προσωπικότητα και το 8% είπε ότι πρόκειται για δικτάτορα.
Το 83% των συμμετεχόντων στη έρευνα δήλωσε ότι στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν υπήρχαν διακρίσεις με βάση την εθνικότητα και το 13% Από τους Κροάτες ερωτηθέντες, το 56% δηλώνουν θρησκευόμενοι και το 36% ότι δεν είναι.
Η διαφθορά είναι, σήμερα, το κυρίαρχο πρόβλημα της κροατικής κοινωνίας, τόνισε το 69% των ερωτηθέντων, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η διαφθορά στη Γιουγκοσλαβία ήταν μικρότερης έκτασης και μόνο το 2% δήλωσε ότι η διαφθορά ήταν μεγαλύτερη τότε απ' ό,τι στην ανεξάρτητη Κροατία.
Θλίψη για την αγοραστική δύναμη που είχε την εποχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας εξέφρασε το 55% των ερωτηθέντων και το 28% απάντησε ότι σήμερα είναι μεγαλύτερη.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμη ότι το 91% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σε ανασφαλές περιβάλλον και μόλις το 4% πιστεύει ότι ζουν σε πιο σίγουρο περιβάλλον.
Τέλος, το 73% των Κροατών ηλικίας άνω των 45 ετών απάντησε ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής των δημοφιλών δράσεων εθελοντικής εργασίας νεολαίας και το 15% κατά.
Η έρευνα στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δείχνει ότι οι πολίτες άνω των 45 ετών εκφράζουν κυρίως θετικές θέσεις και συναισθήματα για το πρώην κοινό κράτος σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στην Κροατία.
Το 87% των ερωτηθέντων στη Βοσνία, πιστεύει ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη η επιστροφή σε μονοκομματικό σύστημα, το 92% εκτιμά ότι κάποτε ζούσε καλύτερα και το 66% είπε ότι η ζωή στη Γιουγκοσλαβία ήταν πολύ καλύτερη.
Τον Τίτο θετική προσωπικότητα χαρακτηρίζει το 65% των ερωτηθέντων και το 3% τον θεωρεί δικτάτορα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου