Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

„Гаспром” и европски партнери одлучни да изграде Јужни ток

БЕОГРАД – Европска комисија, искључиво на основу политичких разлога, покушава да одложи реализацију пројекта Јужни ток, али је Гаспром са европским партнерима одлучан у намери да тај пројекат спроведе како је и планирано, изјавио је портпарол Гаспрома Сергеј Купријанов.
„Одлучили смо се за инвестицију од више милијарди долара у један од највећих светских пројеката енергетске инфраструктуре, заједно са неколико европских партнера. Ова одлука је била заснована на ригорозној економској и комерцијалној процени и ми смо одлучни у намери да пројекат спроведемо по плану,„ рекао је Купријанов, у изјави достављеној Танјугу.
Јужни ток ужива комерцијалну подршку водећих европских компанија, као и подршку земаља учесница, које су поздравиле алтернативну трасу за гас и извор инвестиција у кризним економијама, истакао је он и додао да све ово указује да иза Јужног тока стоји солидан пословни резон, али да Европска комисија, ипак, покушава да одложи пројекат на основу искључиво политичких разлога.
„За сада делује да је ЕУ спремна на сопствену штету да блокира пројекат који би јој повећао енергетску безбедност и помогао Европи да задовољи све веће потребе за увозом енергије и то без икаквих трошкова по европске пореске обвезнике. Ипак, ја се надам да ће комерцијална логика превладати”, нагласио је Купријанов.
Он је истакао и да ће Јужни ток елиминисати транзитни ризик за потрошаче који се снабдевају преко Украјине, и то уз ниже трошкове изградње тог гасовода, од оних до којих би дошло унапређивањем украјинског транзитног система.
С правом се истиче да је Јужни ток креиран да би се зауставила претерана зависност од украјинског система транзита гаса, рекао је он и додао да земље у југоисточној Европи вероватно имају исто толико разлога, као и Гаспром, да „очајнички” желе да умање транзитне ризике, истакао је Купријанов.
За разлику од северних земаља, чланица ЕУ, које имају користи од повећане безбедности снабдевања путем Северног тока, југоисточне земље Европе још увек немају алтернативну трасу снабдевања гасом, указао је он и навео да се трошкови унапређења украјинског транзитног система процењују на чак 19,5 милијарди долара, што и даље не би елиминисало транзитни ризик.
„Јужни ток ће ово учинити, и то уз ниже трошкове,” поручио је Купријанов

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου