Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

Амбасада Грчке: Икариа неодвојиви део Грчке


БЕЧ – Амбасада Грчке у Бечу реаговала је оштро на писање аустријских и италијанских медија да егејско острво Икариа размишља о отцепљењу од Атине и припајању Аустрији.
„Икариа је неодвојиви део грчке државне територије”, нагласила је амбасада у саопштењу.
Грчком се не управља по федералном систему, већ јединствено, па не постоји никакав споразум који истиче између грчке власти и острва, објашњено је у саопштењу.
Амбасада указује да је прослављена 100. годишњица револуције, којом се Икариа ослободила од Отоманског царства. Споразум из Лозане, из 1923.године, како се додаје, потврђује да источно-егејска острва, укључујући Икарију, припадају Грчкој.
Дипломатско представништво објашњава да је током обележавања јубилеја неколико становника изнело лични став када су говорили да би острво требало отцепити од Атине и припојити Аустрији.
Амбасада наглашава да ни градоначелник Икарије, ни било који његов портпарол није цитиран у вести коју је најпре објавио италијански „Либеро”.
„Грчко острво у Егејском мору Икариа жели да се отцепи од Грчке и можда припоји Аустрији”, преноси бечки бесплатни дневник „Хојте”.
Италијански лист „Либеро”, као и бечки дневник „Хојте”, јуче су, а данас и остала аустријска штампа, објавили причу да је на прослави стогодишњице споразума којим је Икариа добила независност од турске империје и припојила се Грчкој подстакнуто размишљање о отцепљењу од Атине и прикључењу Аустрији.
На овом острву, које има око 9.000 становника, размишља се о спровођењу референдума на коме грађани треба да одлуче да ли желе и даље да над њима влада Атина или да Икариа постане независна.
„Влада нас је већ пре много година заборавила. Ако нам се не могу обећати нови путеви, никаква нова болница, онда можемо одлучити о отцепљењу од Атине”, говоре становници Икарие, а преносе аустријски медији. „За нас је тешко да будемо независни. Међутим, могли би затражити прикључење једној другој држави. Наравно не Турској, већ радије Аустрији”, казали су становници на свечаности поводом 100. годишњице споразума.
Икариа се отцепила од турске империје после побуне, а турска окупација острва је окончана 1917, захваљујући локалном хероју Георгиосу Спаносу.
Пет месеци је Икариа била независна држава, након чега се острво припојило Грчкој.
За време грчке војне диктатуре од 1967. до 1974, Икариа је коришћена као казнено острво за комунистичке дисиденте.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου