Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Лажно пиће у оригиналнoj амбалажи


Несхватљиво је да се прво контролише онај који је оштећен и да се од њега захтева доказ да лажна роба која се налази у амбалажи под знаком његове фирме уопште није њихова. – Веће су шансе да налетите на обичан шпиритус него на праву воћну ракију
За сада лажни вињак прави неко ко се игром случаја разуме у процес Фото Р. Крстинић
Откако је почела криза и продаја алкохолних пића је опала. То не значи да се смањила и учесталост фалсификата жестине. Лажни „Рубинов” вињак је само један од брзо откривених на тржишту, а нико нема тачне податке колико се таквих врста пића нађе у продавницама. Још 1998. године је злогласна „зозовача” потровала четрдесетак људи, али држава и даље не успева да обузда нелегалну производњу. Ни званични произвођачи нису системом контроле квалитета приморани да нуде искључиво висококвалитетну робу, сумњају у организацијама за заштиту потрошача.
– За сада лажни вињак прави неко ко се игром случаја разуме у процес, јер користи рафинисани етанол пољопривредног порекла у који додаје боје. Проблем ће настати када производњом фалсификата почну да се баве они којима су метил-алкохол и етил-алкохол исто. Онда ћемо поново добити „зозовачу”– каже Мирослав Јовановић, саветник генералног директора крушевачке фабрике „Рубин”.
Само у протеклом месецу „Рубинове” патроле су лажни вињак нашле у околини Београда, у Степојевцу, Барајеву и Врчину, затим у Лозници, Петроварадину и Стајићеву. Фалсификате су откривали не само на пијацама и бувљацима, већ и у приватним продавницама. У радње најчешће стижу преко  добављача који испоручују лажне флаше заједно са оригиналним „Рубиновим” пићем, па ни трговац, ни потрошач не могу да оцене који је од њих прави, објашњава Јовановић. Препознавање на први поглед је онемогућено и тиме што су се преваранти досетили да искористе празне, већ употребљене боце „вињака”, у које точе лажни производ.
– Да су посреди фалсификати, наши људи су лако утврдили на основу ознака на етикетама, као и по акцизној маркици које не припадају серији оних што их користимо. Свако ко проба ово пиће јасно може да осети разлику, али треба напоменути да се лажни прави од етил-алкохола, што значи да није отрован. Једини савет потрошачима јесте да се снабдевају у провереним продавницама – поручује Јовановић.
.................................................
Цео текст прочитајте у штампаном издању од 24. јула. Ако сте заинтересовани да се претплатите на електронско издање целе „Политике“ кликните  ОВДЕ.
М. Р. Б. – В. В. – Н. Б.
објављено: 24.07.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου