Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Магла узима данак на путевима

БЕОГРАД – Седам особа је погинуло, а више од 30 повређено, у тешким саобраћајним несрећама на српским путевима у последња два дана. Према речима надлежних, узрок је неприлагођена брзина условима пута – клизавом коловозу и смањеној видљивости услед магле.
Tips for driving in fog 450x274 Магла узима данак на путевима
Крајем децембра на аутопуту код Шимановаца у два ланчана судара, у којем је због густе магле учествовало 38 возила, настрадале су две особе.
Да ли ће се на српским друмовима гинути сваки пут када се спусти магла, падне киша или се деси лапавица?
Коловози су додуше у лошем стању и лоше обележени. Саобраћајна сигнализација је више збуњујућа него корисна, а на електронску сигнализацију, која би требало возаче да упозори на стање на путу и саветује у вожњи, још ћемо сачекати.
Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја оцењује да је „субјективни фактор” у саобраћају ипак најпресуднији. Он сматра да је постављање видео-надзора и променљиве саобраћајне сигнализације, која би обавештавала возаче о временским условима, безбедним брзинама и алтернативним путним правцима уколико дође до застоја – неопходно, али да је „на дугом штапу”.
– Осим исправних уређаја за управљање и заустављање, возила морају да имају зимске пнеуматике и исправне светлосне уређаје. Возачи морају да буду изузетно пажљиви, да смање брзину и прилагоде је условима саобраћаја, јер је тешко зауставити возило уколико оно изненада наиђе на препреку. Одстојање између возила требало би повећати два до три пута у односу на нормалне услове. Више него обавезно је везивање сигурносних појасева, како на предњем тако и на задњем седишту, а деца би требало да се превозе у безбедносним седиштима.
У градским условима је важно посебно обратити пажњу у делу где је појачан пешачки саобраћај и у зонама раскрсница – апелује Јовановић

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου