Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Τα Θεοφάνεια και η γιορτή αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή

Pet, 01/17/2014 - 21:11 -- MRS
b
Η Σερβική Ορθόδοξος Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί γιορτάζουν την Κυριακή, 19 Iανουαρίου, τα Θεοφάνεια, μία από τις παλιότερες και τις πιο σημαντικές Χριστιανικές γιορτές, η οποία είναι αφιερωμένη στην ημέρα κατά την οποία ο Θεός φάνηκε μπροστά στον άνθρωπο.
Η ιστορία της Χριστιανικής θρησκείας λέει ότι αυτή είναι η μέρα βάπτισης του Ιησού Χριστού, τον Οποίο βάπτισε στα ύδατα του ποταμού Ιορδάνη ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής. Για αυτό το γεγονός γίνεται λόγος και στα τέσσερα Ευαγγέλια, ενώ ο ευαγγελιστής Λουκάς έγραψε ότι τότε ο Ιησούς ήταν τριάντα ετών. Μετά τη Βάπτισή Του ο Ιησούς Χριστός και άρχισε τη δική του αποστολή κήρυξης του Χριστιανισμού ανάμεσα στους πιστούς.
Ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστούς ζούσε, μέχρι τα 30 χρόνια ηλικίας του, στη Ναζαρέθ, μαζί με την Παναγία Θεοτόκο Μαρία και τον Ιωσήφ. Ταυτόχρονα, ο Ιωάννης, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερος του Ιησού, ζούσε στην έρημο, βάφτιζε ανθρώπους και κήρυττε να μετανοήσουν οι άνθρωποι και να βαφτιστούν, για να συχωρεθούν οι αμαρτίες τους. Ο Ιωάννης έλεγε στο λαό: «Εγώ σας βαφτίζω με νερό, έρχεται όμως αυτός που είναι πιο ισχυρός από μένα και που εγώ δεν είμαι άξιος να λύσω το λουρί απ’ τα ποδήματά του. Αυτός θα σας βαφτίσει με Άγιο Πνεύμα και φωτιά. Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός!»
Όταν βαφτίστηκαν όλοι και βαφτίστηκε κι ο Ιησούς, την ώρα που προσευχόταν άνοιξε ο ουρανός και κατέβηκε σ’αυτόν το Άγιο Πνεύμα με ορατή μορφή, σαν περιστέρι. Και τότε ήρθε η φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: «Εσύ είσαι ο αγαπημένος μου Υιός, εσύ είσαι ο εκλεκτός μου». Έτσι, αυτό το γεγονός αποκαλείται «Θεοφάνεια», όταν ο Θεός φάνηκε στη γη.
Ανήμερα τα Θεοφάνεια, οι Σέρβοι πιστοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον με τον εξής χαιρετισμό: «Ο Θεός φάνηκε», και απαντούν «Αληθώς φάνηκε». Στους ορθόδοξους ιερούς ναούς τη μέρα των Θεοφανείων γίνεται ο αγιασμός του νερού, που θεωρείται ιαματικό και που προστατεύει τους πιστούς από το κακό. Αυτό το νερό οι Σέρβοι πιστοί φυλάγουν στα σπίτια τους, μέχρι τον επόμενο αγιασμό.
Τέλος, αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων λαμβάνει χώρα ο εκ παραδόσεως αγώνας κολύμβησης των νεαρών Σέρβων στη τεχνητή λίμνη Άντα Τσιγκάνλιγια, έξω από το κέντρο του Βελιγραδίου. Συγκεκριμένα, 33 νεαρά παλληκάρια κολυμβούν 33 μέτρα και βουτάνε στο νερό για να πάρουν τον Τίμιο Σταυρό της Θεοφανείας. Συνήθως κολυμβούν άνδρες του Στρατού Σερβίας, της Αστυνομίας, φοιτητές και απλοί πολίτες από τη Σερβία και από άλλες χώρες του περίγυρου.
Τη Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Σέρβοι πιστοί τιμούν το όνομα του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστή (δηλ. τη Σύναξη του Αγίου Ιωάννη), τη λεγόμενη ‘Μέρα του Ιωάννου’ (Jovanjdan). Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε με τρόπο-θαύμα, από ηλικιωμένους γονείς, ζούσε στην έρημο, βάπτισε τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό, δίδασκε την επιστήμη του ανάμεσα στο λαό και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο. Η γέννησή του, αλλά και η ζωή του, αποτελούν θαυμάσια ιστορία και διδαχή για όλους τους πιστούς.
Eκτός του ότι ονομάζεται Βαπτιστής, επειδή βάπτισε τον Κύριο Ημών Ιησού Χριστό στα ύδατα του ποταμού Ιορδάνη, ο Άγιος Ιωάννης ονομάστηκε και Πρόδρομος επειδή έλεγε για τον ερχομό του Θεού και καλούσε τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Έλεγε: «Μετανοήστε, γιατί πλησίασε η Βασιλεία του Ουρανού». Επίσης, ο Άγιος Ιωάννης δίδασκε τους ανθρώπους να ζήσουν ευσεβή και θεάρεστη ζωή. Οι Σέρβοι πιστοί σέβονται κατά πολύ τον Άγιο Ιωάννη Βαπτιστή, στο όνομά του είναι αφιερωμένες πολλές εκκλησίες και πολλά μοναστήρια στη Σερβία και στη Διασπορά, και, επίσης, υπάρχει έθιμο ανάμεσα σε Σέρβους, οι οποίοι λένε, όταν γίνονται κουμπάροι «Ας είμαστε κουμπάροι στο όνομα του Θεού και του Αγίου Ιωάννη!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου