Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Έκθεση παραδοσιακών σερβικών τροφίμων

Čet, 01/02/2014 - 18:54 -- MRS
h
Στην πρόσφατη έκθεση παραδοσιακών τροφίμων στο Βελιγράδι οι Σέρβοι παραγωγοί τροφίμων είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν διάφορα προϊόντα, φτιαγμένα με την εκ παραγόσεως συνταγή, που έχουν και προστατευμένη γεωγραφική προέλευση. Επίσης, στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκαν, στο μέρος του συναφούς προγράμματος, και διάγορα εργόχειρα από τη Σερβία.
Στην έκθεση τροφίμων και ποτών παρουσιάστηκαν προϊόντα απ’όλη τη Σερβία, όμως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών απέσπασαν τα προϊόντα από τα νότια διαμερίσματα της Σερβίας. Εδώ εννοούμε, κυρίως, τα αλλαντικά, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν τα λεγόμενα «σιδερωμένα» λουκάνικα, φτιαγμένα από μοσχαρίσιο, πρόβειο και κατσικίσιο κρέας. Από τα συνολικά 20 διάφορα είδη «σιδερωμένου» λουκάνικου, βραβείο για την καλύτερη ποιότητα κέρδισε το λουκάνικο του Boban Marković από τη σερβική πόλη Pirot, ο οποίος λέει ότι στο δικό του λουκάνικο δεν υπάρχει καθόλου λίπος, και ότι ο ίδιος ξηραίνει τα λουκάνικά για τουλάχιστο 40 μέρες, και μετά τα «σιδερώνει», δηλ. τα βάζει σε μια πρέσα για να βγάλει όλο το νερό και όλον τον αέρα από μέσα.
«Για το φτιάξιμο αυτού του λουκάνικου χρησιμοποιώ μόνο φυσικά μπαχαρικά, όπως είναι το σκόρδο, το καυτό τριμμένο κόκκινο πιπέρι, αλλάτι και πιπέρι, και τίποτ’ άλλο. Πρόκειται για παλιά συνταγή με την οποία ετοιμάζω τα λουκάνικα ιδίως το χειμώνα, και τα οποία τρόγωνται τα Χριστούγεννα (στις 7 Ιανουαρίου), δηλ. όταν περάσει η Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Νηστεία. Σύντομα αυτό το λουκάνικο θα γίνει προϊόν με προστατευμέμνη γεωγραφική προέλευση, και θα γίνει ένα από τα προϊόντα για τα οποία είναι πασίγνωστη η περιοχή της πόλης Πίροτ, όπως το πρόβειο και το κατσικίσιο τυρί, αλλά και ορισμένα προϊόντα του εργόχειρου, όπως τα φημισμένα κηλήμια του Πίροτ»,- λέει στο τέλος ο Μπόμπαν Μάρκοβιτς, και αναφέρει και ότι ορισμένα άλλα προϊόντα και φρούτα του δάσους, από την περιοχή του βουνού Στάρα Πλάνινα, κοντά στο Πίροτ, πρέπει σύντομα να αποκτήσουν πιστοποιητικό για προστατευμένη γεωγραγική προέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου