Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Пре 13 година, на данашњи дан, оборен Ф-117А


Остаци "невидљивог" у Буђановцима
БЕОГРАД – Мит о необоривом америчком „невидљивом” ловцу бомбардеру Ф-117А срушена је пре 13 година, на данашњи дан, када су јединице југословенске војске обориле тај авион док је био у акцији НАТО бомбардовања Србије 1999. године.
Ф-117А „ноћни соко”, који је после бројних акција у Либану, Панами, Ираку...стекао ореол „невидљивог”, оборен је 27. марта у војвођанској равници у селу Буђановци.
Ту летилицу оборио је 3. дивизион 250. бригаде Противваздушне одбране, који су у 20.42 сата, захваљујући способности јединице, исправној техници и „малој техничкој иновацији” успели да га погоде са земље.
„Ноћни соко” пао је у атар села Буђановци, пошто је претходно гађан са две ракете типа „нева”, а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.
Ф-117А је опремљен са два „џенерал електрик Ф404” турбо мотора и четворостепеном контролом лета, носи различито наоружање, има савремени навигациони систем интегрисан у дигитални пане у кабини, која појачава ефикасност мисије.
Цена тог авиона, по намени - ловца, којег је од 1982. до 1990. године производила америчка компанија „Локид”, износила је 45 милиона долара.
Авион је дугачак 20,3 метара, висок 3,8 метара са распоном крила од 13,3 метара, а постиже максималну брзину од 0,9 маха.
„Ноћни соко” је изузетну репутацију стекао борбеним летовима над Ираком у Заливском рату 1991. године, када је, по објављеним подацима, 1.270 пута пролетео непримећен над ирачким радарима, у 39 борбених мисија.
Ф-117А је конструисан у облику брушеног дијаманта, што је неуобичајно за летилице те намене, а у америчкој војној терминологији добио је назив „стелт”, што на енглеском језику значи „кришом”, „у потаји”, или „невидљиви авион”.
„Ноћни соко” је представљао симбол моћи због савремене технологије којом је опремљен, а што му је омогућавало да буде „невидљив” за све радарске системе.
Авиони тог типа конструисани су са оштрим угловима, који представљају скуп кривина од којих се одбијају радарски зраци, а захваљујући сачињеним специјалним композитним материјалима утичу да се летилица не може регистровати на радару.
Танјуг
објављено: 27.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου