Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

OPORAVAK BIOSKOPSKE MREŽE U SRBIJI



(0) Send to friend Print

Projekti privatnih kompanija uz angažovanje Ministarstva kulture i lokalnih samouprava bioskopska mreža u Srbiji započela je oporavak



BEOGRAD - Bioskopska mreža u Srbiji polako počinje da se oporavlja, zahvaljujući kako projektima privatnih kompanija - domaćih i stranih, tako i angažovanju Ministarstva kulture i lokalnih samouprava.
 
Najnoviji primer je bioskop "Fontana" na Novom Beogradu, otvoren ovih dana posle više od 10 godina od poslednje projekcije.
 
Renovirana sala ima savremene digitalne, ali i klasične projektore (za 35-milimetarsku filmsku traku), a namenjena prikazivanju evropske i domaće produkcije.

Obnovu je inicirala Opština Novi Beograd, sa namerom da razvije Centar evropskog i dečijeg filma.
Novi Beograd je protekle zime dobio i moderni "Sinepleks" u tržnom centru Delta siti, kao zajednički poslovni poduhvat austrijske kompanije "Sinepleks" i domaćeg distributera "Megakom film".

Ovaj multipleks, koji je na tom mestu nasledio bioskop "Ster sinemas", opremljen je najnovijom digitalnom tehnologijom, ima pet sala sa opremom "Real D" i u prva tri meseca rada beleži vrlo dobru posetu.

Poenta je, kako u izjavi ističe predstavnik "Megakoma" Marko Čkonjević, da je na naše tržiste ušao veliki i ozbiljan prikazivač koji će da razvija infrastrukturu.

Već 20. marta "Sinepleks" će otvoriti multipleks u Kragujevcu, u okviru novog tržnog centra "Plaza", na istom principu kao u Delta sitiju - uz afirmaciju dolaska u bioskop, podizanje standarda usluge i prateće sadržaje, kaže Čkonjević, navodeći i primer već popularnog «Koloseja», koji takođe radi u okviru jednog tržnog centra (Ušće).
 
"Prati se trend ukupnog doživljaja na takvom mestu. Takvi bioskopi odgovaraju onome što je demografski najbliže ciljnoj grupi, a to je publika od 12 do 25 godina, generacije za koje je idealan koncept - sve na jednom mestu", dodaje on.

"Megakom" ne odustaje ni od klasičnih bioskopa pa se tako uključio u oživljavanje jednog u Nišu, u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Renovirani "Vilin grad" sa dve sale, od kojih je jedna opremljena za 3D projekcije, biće otvoren 4. aprila premijerom 3D verzije hita "Titanik".

Ipak, najveći broj sala u Srbiji još je u jadnom stanju.

Direktor Kinoteke Radoslav Zelenović odavno apeluje da se formira mreža bioskopa lokalnih samouprava, kako bi svaki veći grad imao bar jednu filmsku salu, kao što ima muzej ili biblioteku.

Konačno se na tom planu angažovalo Ministarstvo kulture, shvatajući da nije dovoljno samo sufinansirati proizvodnju domaćih filmova koji zatim ne mogu da stignu do korisnika, jer nemaju gde da se prikažu.
 
Ministar Predrag Marković objasnio je da se Ministarstvo anagažovalo "tamo gde je moguće brzo, sa što manje novca, postići što veći efekat, uz pomoć Republike, ali i uz partnerstvo.
 
"Gde je postojala spremnost i između ministarstava i lokalnih samouprava, mi smo uložili da se što pre stave u funkciju sale koje mogu da postanu bioskopske i one se otvaraju redom. Desetak se otvara u ova dva meseca, a 25 do kraja godine", najavio je ministar.
 
Već su osposobljene sale u Svilajncu, Despotovcu, a pre nekoliko dana otvoren je bioskop u kulturnom centru u Požegi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου