Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Жива опет на мосту


Сумња се да неко намерно просипа отровну материју да би изазивао панику у Зрењанину

Прелаз преко моста само уз контролу комуналне полиције Фото Ђ. Ђукић
Зрењанин – На такозваном лучном мосту, преко кога прелазе само пешаци и који преко реке Бегеј спаја насеље „Берберско“ са центром града, опет је неко просуо живу. Јуче ујутро прелаз преко моста су контролисали комунални полицајци и предузимане су мере заштите како пешаци не би дошли у додир са просутом материјом.
Вест је за „Политику“ потврдила Љиљана Бајевић, покрајински инспектор за заштиту животне средине и одрживи развој. Слично се догодило и крајем јануара ове године, када је градска управа ангажовала новосадске стручне установе које су потврдиле сумње да је на поменути мост бачена жива. Будући да њена испарења могу бити опасна по здравље људи, случај је међу грађанима изазвао поприличну панику.
Тада су радници једне београдске фирме, обучени у специјалне скафандере и опремљени посебним средствима заштите, уклонили остатке живе са моста.
Цео овај поступак и у овом случају мора опет да се понови. На основу ранијег искуства није довољно само уклањање живе већ се морају одстранити и контаминирани делови моста.
Према тврдњама лекара из зрењанинске болнице, просута жива у овим временским условима не мора бити опасна, односно евентуална испарења на овим температурама не угрожавају човека. Испарења могу да буду штетна на високим температурама, и то углавном у затвореним индустријским постројењима.
Зрењанинци се питају како се у року од непуна два месеца на истом месту може просипати отровна материја, а да се не говори о сумњама да неко намерно грађане излаже опасностима од тровања. Забринутост је тим већа када се зна да много деце користи овај прелаз за одлазак у школу и повратак кући. У градској управи незванично сазнајемо да је полиција на трагу починиоцима, али то још није званично саопштено.
Ђ. Ђукић
објављено: 29.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου