Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Полиција „чисти” Атину



У Грчкој на десетине депортованих и приведених илегалних имиграната

Полицијске снаге су, уз много помпе и присуство ТВ камера, почеле „рат” против илегалних имиграната Фото Бета
Од нашег дописника
Атина – Грчка полиција започела је рат против илегалних имиграната. За само три дана акције приведено је неколико стотина имигранта, док је више од сто држављана Пакистана и Бангладеша, после одбијања захтева за азил, депортовано. Притворено је и више десетина илегалаца за које постоји сумња да су учествовали у кривичним делима пљачке, разбојништва, трговине наркотицима, организовању ланца проституције…
Полицијске снаге су, уз много помпе и присуство ТВ камера, практично почеле „чишћење” центра Атине. Реч је о делу града око трга Омонија који се последњих неколико година претворио у ругло, гето за имигранте, најопаснију зону коју су, сем оних који тамо одувек станују, почели да избегавају сви остали, чак и туристи. За само три дана организоване акције полиција је успела да протера са улице нарко-дилере, проститутке, продавце шверцоване робе, да открије на десетине илегалних бордела, јевтиних преноћишта у којима су, у нехигијенским и нехуманим условима, живеле десетине илегалних имиграната са породицама.
Ово није нов проблем за главни град Грчке јер центар Атине са њим живи неколико последњих година. Староседеоци зграда око Омоније су безброј пута организовали демонстрације покушавајући да на тај начин привуку пажњу града и полиције од које су тражили заштиту јер је ова зона постала опасна за живот. Ту су се десила и многа убиства, а прошле године је пред улазом зграде, због камере у руци, у рано јутро убијен човек који је сишао да припреми аутомобил за превоз супруге у породилиште.
Око Омоније улази зграда су последњих година, иако је то полиција знала али очигледно није имала налог да реагује, кад падне ноћ били склониште за илегалне имигранте од којих су се многи окренули криминалу. Испред њих су дежурали подводачи, а у улазима су чекале проститутке које су у 90 одсто случајева биле регрутоване из афричких и околних балканских земаља, из бивших совјетских република. Због лоше безбедносне ситуације, прљавштине и великог броја просјака, десетине хотела око Омоније су затворене. Туристичке агенције али и сами туристи, без обзира на ниску цену преноћишта, почели су да их избегавају у страху да на улици неће моћи да се одбране од лопова који су организовано радили у групама и салетали странце.
Проблем центра Атине, пре свега трга Омонија, дошао је у центар пажње одмах после најаве министра за заштиту грађана Михалиса Хрисохоидиса да ће у року од месец дана бити отворено више од 30 кампова за смештај илегалних имиграната и да ће проблем незаконитог уласка и боравка у Грчкој коначно бити решен. Под притиском Брисела, који Атину види као главног кривца за неконтролисани улазак емиграната у ЕУ, Грчка је приморана да предузме енергичне мере. Утолико пре што ће отварање кампова, углавном у бившим војним базама, и депортација бити спроведени уз помоћ средстава из европских фондова.
„Први корак је већ учињен ’чишћењем’ центра Атине која мора у потпуности да буде враћена њеним грађанима и туристима”, изјавио је Хрисохоидис и нагласио да је наредни задатак управо реализација идеје о смештају илегалних имиграната у добро опремљене кампове, док се не реши питање њиховог статуса.
Према програму, први кампови биће спремни већ за неколико недеља и у сваком од њих биће места за око хиљаду илегалних имиграната. Из европских фондова је за ову акцију издвојено 250 милиона евра и, како се рачуна, сваки „илегалац” коштаће око 20 евра дневно.
Акција углавном наилази на одобравање у грчкој јавности, која се због економске кризе и пораста незапослености суочава и са великим порастом криминала чији су актери, у већини случајева, углавном  „дошљаци” који су остали без икаквог извора прихода. Многи од њих били су „на црно” ангажовани као физички радници, продавци шверцоване робе, а били су саставни део организованих група за просјачење и прање прозора на семафорима, као препродавци дроге... Број крађа и разбојништава је у односу на прошлу годину порастао са 5.000 на 6.500 случајева. Пљачкане су углавном куће и станови, али неретко и банке, продавнице и супермаркети. Порастао је број убистава и за различита кривична дела ухапшено је прошле године 185.000 људи.
Међутим, упоредо са одобравањем енергичних мера у решавању проблема илегалне имиграције, с обзиром на помпу која у јавности прати последње потезе полиције, присутна је и бојазан да је све то део предизборне кампање и да ће се поновити стара слика. Медији подсећају да се готово увек пре почетак предизборне кампање гласно  говори о проблему илегалне имиграције и покрећу се акције које, затим, заједно са обећањима бивају заборављене. Међутим, акција се и данас наставља.
Јасмина Павловић-Стаменић
објављено: 31.03.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου