Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Свети Трифун у Поморављу

У Поморављу и александровачкој Жупи свети Трифун је највећи винарско- виноградарски празник. Како обичаји налажу, тада се први пут у новој календарској години одлази у виноград и симболично орезује лоза. Верује се да од овог дана снег почиње да се топи и буди вегетација.
Љубомир Николић пољопривредник из Орашја код Варварина засадио је виноград пре шест година. Од тада у њему слави Светог Трифуна са породицом и комшијама. Пресече колач, уз молитву ореже који чокот и залије га вином.
1 Trifun 1 nn.jpg
Задовољан је, каже, што је подстакао неколико домаћинстава у селу подно Јухора, да подигну засаде винове лозе.
"Презадовољан сам. И даље настављам традицију. Имам сина и унука, надам се и будућност. Ако ме они подрже,з асадићу за следећу годину минимум још хектар винограда", каже Љубомир Николић, виноградар из Орашја.
Производњом грожђа и вина се, каже Љуба, баве највреднији, али је за овај посао потребно и много љубави. Зато је уз виноград подигао породични рај са подрумом, казаном, воденицом, одгајивачницом дивљих свиња и фазана и столарском радионицом у којој са сином прави необичне предмете. Попут великих санки којима се када падне снег највише радују деца.
1 Trifun 2 nn.jpg
"Онда позовем пријатеља Дејана, који има велики трактор од 100 коња. Закачимо санке, покупимо децу и возимо", каже Милан Николић.
Нема дана да неко не сврати до Николића и не буде угошћен.
"Раднике плаћамо, али не може све то да се финансијски издржи. Па зато долазимо сви да радимо. Син, снаја, муж и ја", каже Слободанка Николић.
Брум воденичног точка, знак је за комшије да су домаћини на имању, јер у своју кућу у центру села одлазе пред спавање. Љуба и његов син верују да грожђе боље рађа, а вино зри у друштву људи, али и уз посвећеност произвођача

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι μεγαλύτερες κινεζικές επενδύσεις στη Σερβία σύμφωνα με στοιχεία

  ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Αναπτυξιακές υπηρεσίες της Σερβίας: 1. Ziđin mining - mining - 1.260 2. Ελαστικό Linglong - αυτοκινητοβιομηχανία - 800 3. Όμιλ...