Kazne za roditelje koji ne vakcinišu decu

BEOGRAD -
Roditeljima koji ubuduće budu odbijali da vakcinišu decu preti prijava i novčana kazna do 50.000 dinara.
Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti.
Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana i ne idu kod lekara, dok određen broj roditelja donosi takvu odluku iz straha od neželjenih reakcija na vakcine. Ipak postoje roditelji koji smatraju da je na njihovu decu, vakcina ostavila više nego ozbiljne posledice.
"Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcinacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu", kaže jedna majkaza B92.
sxc.hu
sxc.hu

Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svoj deci. Tvrde da je vakcina bezbedna i da roditelji bezrazložno stvaraju paniku.
"Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi vakcinu protiv bolesti koje su vrlo ozbiljne i mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje", kaže za pedijatar Irena Kostić.
Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut", potvrdili su da je petovalentna vakcina bezbedna.
"Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata, a sa druge strane Batut, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije", kaže šefica Odseka za imunizaciju Gordana Lončarević.
I dok u 15 zemalja EU vakcinacija dece nije obavezna u Ministarstvu zdravlja Srbije kažu da ukoliko sanitarni inspektor utvrdi da dete nije vakcinisano, roditeljima se naređuje da do određenog roka vakcinišu decu, jer u protivnom biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ZAŠTO SE PRIKRIVA LEK PROTIV RAKA?

Σερβία: Άραβες "κατέλαβαν" το λιμάνι του Νόβισαντ

ΥΠΕΘΑ: Στη Σερβία ο Αποστολάκης για τη μέρα της νίκης