Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Русија демантовала да је заузела аеродром у Севастопољу

Москва – Руска Црноморска флота данас је демантовала јутрос објављену информацију да су њене снаге заузеле војни аеродром код Севастопоља, на Криму, где је ова флота стационирана.
„Ниједна јединица Црноморске флоте није кренула према аеродрому и ни у ком случају не учествује у његовој блокади”, изјавио је портпарол флоте, након што је украјински министар унустрашњих послова Арсен Аваков оптужио руске снаге да су заузеле два аеродрома на Криму, назвавши то „оружаном инвазијом”, преноси Ројтерс.
Ови инциденти су се догодили дан након што је проруска оружана група од неколико десетина људи заузела зграду владе и парламент у Симферопољу који је гласао да се 25. маја одржи референдум о проширењу аутономије Крима од Кијева.
„Сматрам да је ово што се догађа оружана инвазија и окупација”, написао је Аваков у саопштењу на својој Фејсбук страници.
Аваков је навео да су војници из руске Црноморске флоте -стациониране на Криму, где се говори руски, блокирали аеродром Белбек код Севастопоља, где се налазе украјински војници и граничари.
„Није било оружаних сукоба, али база не функционише нормално. Упркос томе што не носе никаква обележја, нису крили коме припадају”, написао је Аваков, јавља АФП.
Министар је рекао да је јутрос око 120 људи у камуфлажним униформама, али без обележја, ушло и на аеродром у Симферопољу. Аваков тврди да су и они припадници руских оружаних снага.
Бајден разговарао са Јацењуком, обећао помоћ
Потпредседник САД Џо Бајден рекао је новом украјинском премијеру Арсенију Јацењуку да САД поздрављају формирање нове владе у Украјини, обећавши подршку, саопштила је Бела кућа.
Бајден је Јацењуку казао да ће САД пружити пуну подршку Украјини која настоји да успостави ред и мир после избијања велике политичке кризе.
Бела кућа је поручила да се украјински председник Виктор Јанукович бекством из Кијева одрекао власти, али Јанукович је јуче у саопштењу поручио да и даље претендује на власт.
Велика већина посланика јуче је подржала Јацењука кога многи сматрају технократским реформатором који каже да је будућност Украјине у Европској унији, наводи АП.
Украјински парламент тражи седницу СБ УН због Крима
Парламент Украјине је затражио данас од Савета безбедности Уједињених нација да се огласи поводом политичких превирања у тој земљи.
Посланици украјинске Верховне раде су данас усвојили резолуцију којом се од Савета безбедности тражи заказивање седнице због све већих затегнутости на јужном полуоству Криму, где су проруске наоружане групе преузеле контролу над аеродромима.
Резолуцијом се такође тражи од Русије да прекине да предузима кораке који су, сматра украјински парламент, уперени против суверенитета и територијалног интегритета Украјине.
Агенције

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου