Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Κατάσταση του περιβάλλοντος μετά την πλημμύρα

Sre, 06/11/2014 - 18:48 -- MRS
p
Το ζήτημα του περιβάλλοντος είναι πολύπλοκη, και τα πρόσφατα γεγονότα μας έδειξαν ότι η φύση δίνει πίσω πολλαπλά, αν δεν τη φροντίζουμε,- δήλωσε η υφυπουργός του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος Στάνα Μπόζοβιτς στην παρουσίαση της «Μεθοδολογίας αξιολόγησης της κατάστασης που προκλήθηκε από τις πλημμύρες στη Σερβία». Γράφει η Αλεξάντρα Νοβάκοβιτς.
Ο υφυπουργός του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος Στάνα Μπόζοβιτς, εξέφρασε την ανάγκη να καθοριστούν σαφώς οι υποχρεώσεις στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, τόσο στο νομοθετικό σύστημα, καθώς και στο σύστημα της εκτελεστικής εξουσίας. Η ίδια σημείωσε ότι η υιοθέτηση των νόμων στον τομέα του περιβάλλοντος αποτελεί σχεδόν το ένα τρίτο των υποχρεώσεων που η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως το αρμόδιο υπουργείο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες, η Μπόζοβιτς ανέφερε ότι η μεθοδολογία εκτίμησης της κατάστασης του περιβάλλοντος θα πρέπει να παρατηρηθεί και μέσω άλλων υπουργείων. Η ρύπανση του περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές πρέπει να αναλυθεί με βάση τη μέτρηση της βιομηχανικής ρύπανσης, μετά τις πλημμύρες, τον έλεγχο των υλικών αποβλήτων, την ποιότητα του αέρα, τις διαρροές σε ποτάμια, κτλ. Η ίδια ανήγγειλε ότι ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα θα ενώσει τις εκθέσεις σχετικά με τις ζημίες
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει, θα είναι δυνατόν να σχηματίσουμε συγκεκριμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ζημιών,- δήλωσε η Μπόζοβιτς. Στον τομέα των χημικών προϊόντων και βιοκτόνων το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι που αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται για την απολύμανση, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο των δωρεών. Επιπλέον, η υφυπουργός επεσήμανε ότι το εθνικό δίκτυο για την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και των ρυπογόνων σωματιδίων είναι σε λειτουργία. Κατάσταση των προστατευόμενων περιοχών δεν μπορεί να εκτιμηθεί πλήρως, λόγω της καταστροφής των υποδομών, κατολισθήσεων και κατολισθήσεων λάσπης. Στο οικοσύστημα του δάσους έγινε επίσης καταστροφή ορισμένων ειδών. Όσον αφορά την κατάσταση του νερού, υπήρξε διαρροή τοξικών ουσιών στο νερό και αναμένεται εκτίμηση των ζημιών. Η Σερβία θα έχει προβλήματα λόγω των ρύπων που προέρχονται από τις γειτονικές χώρες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με πλημμύρες και ως εκ τούτου θα πρέπει να παρακολουθηθεί κατάσταση του Δούναβη, του Σάβα και της Τίσα,- τόνισε η Božović. Τέλος, το αρμόδιο υπουργείο θα εργαστεί για την αποκατάσταση της γεωργικής γης, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εκ νέου φύτευση ορισμένων καλλιεργειών,- κατέληξε η υφυπουργός Στάνα Μπόζοβιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου