Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

У јулу неће бити смањења плата

Србија има најбоље мере у региону за подстицање запошљавања, а за два месеца биће донети сви закони за побољшање услова пословања, истакао премијер Александар Вучић
(Фото Танјуг)
Смањења плата у јавном сектору од 10 одсто неће бити у јуну и јулу, иако би то била добра мера за јавне финансије, а да ли ће је бити, то ћемо да видимо, изјавио је јуче премијер Србије Александар Вучић. На традиционалном пословном ручку, који је Америчка привредна комора организује за представнике компанија чланица и медије, премијер је рекао да ће солидарни порез остати још неко време.
На питање – да ли ће пакет фискалне консолидације, који је најављен за крај лета и почетак јесени бити довољан да смањи дефицит у мери у којој то ММФ очекује, Вучић је изразио наду да хоће и да ће ММФ „разумети нашу ситуацију”.
– Радиће се са ММФ-ом и Светском банком, јер морамо да водимо рачуна о томе, али и о животу обичних људи. Тешко је направити баланс, те мере се односе на живе људе – рекао је Вучић.
По Вучићевим речима, владин Предлог закона о раду у наредних седам дана стићи ће у скупштинску процедуру и биће усвојен у парламенту, а наредних месец дана биће усвојени и закони о приватизацији и стечају. У припреми је и закон о планирању и изградњи, који ће омогућити претварање права коришћења грађевинског земљишта у власништво, „али да не буде злоупотреба”.
Одлуку о спровођењу фискалне консолидације Вучић је најавио за „касно лето, односно рану јесен”.
Србија има најбоље мере у региону за подстицање запошљавања, истакао је Вучић, а за два месеца биће донети сви закони за побољшање услова пословања.
– Закон о раду ће наићи на отпоре у делу друштва, али ниједна озбиљна, темељна промена, која је донела добро није прошла, а да није наилазила на највеће могуће отпоре. Што су неке мере биле боље и важније, отпори су били већи – рекао је Вучић.
Поводом оцене представника Америчке привредне коморе да су задовољни што су предлози привреде имали приоритет у писању закона о раду, Вучић је новинарима рекао да не мисли да је било ко добио приоритет при писању закона о раду, већ да су приоритет Србија и њени грађани, а да се са синдикатима разговарало све време.
– Видео сам се са Љубисавом Орбовићем, Браниславом Чанком... У нечему се слажемо, у нечему не, али, то није велики проблем – рекао је Вучић новинарима после скупа у београдском хотелу „Метропол”.
Напоменуо је да ће седница Социјално-економског савета бити одржана идуће седмице, пре него влада усвоји Предлог закона.
Вучић је рекао да закон треба да буде најбољи могући за послодавце и оне који улажу новац, али и за раднике, младе људе, као и старије који су изгубили посао, како би лакше могли поново да га нађу.
У борби против сиве економије инспекцијске службе биће ојачане са 400 људи, који ће бити пребачени из других делова државне администрације.
Према премијеровим речима, до сада је одобрено око 125 милиона евра кредита са нижом каматом, коју субвенционише држава са 60 милиона евра. До краја августа биће одобрено још око 400 милиона, од планираних укупно 1,2 милијарде евра.
Очекује се партнер за „Железару Смедерево”, али ће се разговарати са руским партнерима и за решавање „Петрохемије” и „Азотаре”, рекао је Вучић. Премијер је рекао да ће држава створити услове за развој приватног сектора, тако да више главна реченица у друштву не буде „чекам посао годинама”.
– Немој да га чекаш, развиј свој сопствени бизнис, а држава ће ти помоћи – рекао је Вучић и додао да „јавни сектор у Србији не може да прави 60 одсто БДП и не може толико људи да буде запослено у државним службама. Биће подстицани да пређу у приватни, јер овакво стање држава не може да издржи”.
Први потпредседник Америчке коморе и председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић поздравио је реформе и најаву нових реформских закона. Он је рекао да је за стварање бољег привредног амбијента најбитније регулисање тржишта рада, предвидивост пореског оптерећења и сузбијање сиве економије, али и ефикасни прописи за добијање грађевинске дозволе. Он је рекао да је Америчка привредна комора своје предлоге доставила надлежним министарствима с намером да се повећа конкурентност економије, уз напомену да треба спроводити постојеће законе. Америчка привредна комора окупља 190 компанија и запошљава више од 100.000 људи у Србији.
А. Микавица
---------------------------------------------------------
Александар Миљковић нови директор Пореске управе
Одлуком Владе Србије, за директора Пореске управе постављен је Александар Миљковић, саопштила је јуче та институција. Миљковић се, како се наводи у саопштењу, осам година бавио пореским консалтингом, а најдуже је радио у једној од највећих ревизорско-консултантских кућа „Прајсвотерхаус Куперс”.
Такође, Миљковић је пет година радио у привреди, а краће време и у Нафтној индустрији Србије (НИС), као и у фирми „Balkans Real Estate”, наводи се у саопштењу Пореске управе. Танјуг
објављено: 21.06.2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου