Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Δεν αναμένεται βελτίωση στο λιανικό εμπόριο της Σερβίας για το 2014

Θα αργήσουν να φανούν θετικές εξελίξεις στο χώρο του λιανικού εμπορίου της Σερβίας, και σίγουρα τα αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2013 αλλά και για το 2014 δεν θα είναι καλά, αναφέρεται στην πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου για Έρευνα Αγοράς του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με την μελέτη, η επανάκτηση της αγοραστικής δύναμης των Σέρβων και κατά συνέπεια η βελτίωση στο λιανικό εμπόριο, θα έρθει μόνον μετά τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο , και μετά την εφαρμογή συστημικών νόμων όπως η εργατική νομοθεσία, η πολεοδομική και κατασκευαστική νομοθεσία, ταυτόχρονα με την χαλάρωση των μέτρων για την οικονομία και την μείωση της φορολογίας στους μισθούς.

Το λιανικό εμπόριο παρουσίασε κάμψη- σε πραγματικές τιμές- της τάξεως του 4.7% , τον Σεπτέμβριο του 2013, εξ΄ αιτίας της πτώσης της αγοραστικής δύναμης που παρατηρήθηκε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά και την αναχώρηση των ομογενών που είχαν έρθει στην πατρίδα για διακοπές. Η αρνητική τάση είναι εμφανέστερη στην Νότια Σερβία όπου η μείωση έφθασε το 9,3% ενώ στο Βόρειο τμήμα της χώρας η μείωση περιορίσθηκε στο 1.9%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου